Следвайте ни

Буквите - шампиони по атлетика, цифрите станаха скиори

Първолаци от СУ „Св. Св. Кирил и Методий” ги превърнаха в спортисти за 100 дни в училище

viber icon

Буквите си направиха лекоатлетическо състезание на картонен стадион в СУ „Св. Св. Кирил и Методий”. А цифрите се оказаха големи фенове на зимните спортове и оформиха писта за ски слалом. Новото им амплоа откриха първолаците, които отпразнуваха своите първи 100 дни в училище.

В СУ „Св. Св. „Кирил и Методий” тази традиция се спазва близо 20 г., за да покаже какво са научили хлапетата, да им даде самочувствие и да приобщи родителите. Предаврително децата изработват с майките и татковците проекти от 100 части.

Катерина Шабанова е от втората паралелка Монтесори първолачета в школото, което миналата година стана първото общинско училище у нас, което въведе тази система. За 100 дни Катя се научила да смята и да пише. От правилата най-трудното е да се пази чисто, казва момичето. А любимото й е: „Да си помагаме”.

В проекта за домашно първокласничката оформила с помощ от семейството  цял стадион  – със старт и финал за спринта на всички букви в азбуката. За шампиони излъчи А и Ю. Не само защото биха спрели първи хронометъра на учителя по физическо г-н Марков, а и понеже са буквите на по-малката й сестричка  Ани и майка им Юлияна.

В първия месец беше трудно да се свикне с новия ритъм и новата среда, призна Николина Белчева. Тя е майка на Нора от 1. Б клас. Избрала класическата система на преподаване, но и в нея открила своето. Училището дава знания, но и възможности за разнообразни занимания, обясни Николина. Нора я влекат танците, а СУ „Св. Св. Кирил и Методий” единствено предлага обучение по професия танцьор. На двете с майка им много им харесва и да работят заедно по проекти. В стоте дни се включиха с 3D  писта с елхи от велпапе и  скиор, който набира скорост по трасе, оформено от цифри.

Стотният ден в училище започна с „Молитва за България” на школската вокална формация „Лоли поп”. Декор на изпълнението стана майсторски изработен надпис „100 дни в I клас” с обемни букви от плат – проектът на Кари от 1. А и нейната майка. 

Още предната вечер, докато го окачвали заедно с балоните, директорката на СУ „Св. Св. Кирил и Методий” Таня Николова си помислила какво е научила самата тя за стоте дни от началото на тази учебна година. „Много по-малко нови неща от вас – призна пред първолаците. – Възхищавам ви се, защото вече не сте онези плахи деца, които не знаеха какво е училище. А ученици, които имат желание да учат и се справят добре. Колко много въэрастните трябва да се учат от вас!”.

Първокласниците на свой ред отчетоха в рими какво се е променило в живота им от 16 септември до днес. И си пожелаха „в училище да им спори още 100 по 100 учебни дни”.

Кметът на район  „Западен” Димитър Колев избра за напътствието си към тях народната мъдрост „Който се учи, той ще сполучи” и предупреди, че иначе трудно се успява в живота. После със зам.-кмета по образованието Стефан Стоянов се върнаха в първи клас  - този път заедно с децата от 1. А – Монтесори класна стая. След щафетния поздрав в кръгче на килима дежурният Божидар рапортува, че е 28-ият ден от февруари, сезонът още е зима, а навън – облачно. Всички обаче се съгласиха, че това не пречи да им е слънчево.

И се започна приключението в класната стая – на интерактивната дъска и на килима , с  подвижна дървена азбука, с която можеш всичко да напишеш. И с две ведри учителки по пантофи и с желание за нов подход към децата – Ивелина Георгиева и Радостина Сейменска.

Направиха се и нови открития – звуковете са гласни, защото са червени. Другото – че имат глас, всички го знаят.

Гъба, цвете, таралеж и крава  бяха изписани с дървените букви на мекото килимче. А като дойде ред на „буквар”, Стефан обяви: „Още малко и преминаваме на читанката!”. Покрай това кои са звучните и беззвучвните и какво е единици и стотици децата научиха и нова дума – подсказка. Откриха уловки, които ги дебнат в правописа. Поправиха грешчици с помощ от приятел. И накрая обобщиха с песен: „Хубаво е в първи клас. Всяко нещо най-прекрасно се нарича първокласно!”.

Античният театър – от 100 макарона

Освен танцьори, хореографи, графични дизайнери и художници, СУ „Св. Св. Кирил и Методий” може да даде и един нов главен архитект на града. Първолак  направи Античния театър от макарони. Максим също избра да отброи 100 късчета от любимата паста, но вместо да я пусне да ври в тенджерата, я превърна в Дървото на знанието.

Георги предложи нов модел ученическа раница от хартия с моливи. Богдан издигна Къщата на буквите, в която всяка си има прозорец.

Иво отведе гостите на океанското дъно в проекта си от миди. А в своето море Григор пусна лодки под крилете на прелитащ в небето самолет.

Рут подреди сърце от книжни рози. 100 бобчета се спасиха от чорбата благодарение на Божидар Пейчев.  Неделин и Елица създадоха в екип пролетна поляна, а Рая – класна стая. Божидар Филизов грабна погледите с цветно табло с послания.

Кутии от служебен архив, който вече е дигитализиран, се превърнаха в кутии за Монтесори материали, а кутия от шоколадови бонбони - в рамка за снимки, в проекта „2 от 100 неща, които можем да използваме отново” на Лорин. А Мариян добави още 2 – моливник от щипки за пране и кутия за момчешки „съкровища”.

Във весела рисунка Стефан побра част от новите неща в ученическия  си свят – 100 усмивки, 100 сутрини ставане в 6.30 и мнооооого моливи.

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

майка

28.02.2020 | 23:56

Платената реклама е голяма работа ,ама друг път!Който иска да запише първолак там да пита препатили!

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?