Следвайте ни

Бананова гора израстна в пловдивска църква СНИМКИ

viber icon

Уникална бананова гора расте в подножието на камбанарията на църквата "Свети Константин и Елена" в Стария град. Растенията за нея са докарани от манастира "Свети Георги" преди няколко години.

"Бяха първо само две дръвчета, а след това от тях израснаха още много. Така стана нещо като гора", обясняват жените, които се грижата за двора на църквата. Преди настъпването на зимата подрязват растенията и ги увиват в найлони.

Преди година две от дръвчетата дали по няколко големи чепки с малки бананчета. "Бяха колкото крастивички корнишони, но децата много им се радваха. Не ставаха обаче за ядене", разказват жените.

Банановата гора е атракция за българските и чуждите туристи, които не могат да повярват как на такова малко и сенчесто през половината ден място може да се хване такова растение.

Бананите са род дървоподобни растения, но всъщност за науката те са тревисти. Отглеждат се в тропическите страни, но могат да виреят в 107 държави по света.

Немският учен Георг Румф ги класифицира под името Musa в края на 17 век. Според една от легендите името е в чест на лекаря на император Октавиан Август - Антоний Муз. Според друга идва от арабската дума "муз", която означава банан.

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли предложението на ГЕРБ за Велико народно събрание и промени в конституцията?