Следвайте ни

Балони като в Кападокия полетяха над Гьобекли тепе СНИМКИ

viber icon

 
Цветните балони с горещ въздух, след като станаха изключително популярни в Кападокия, привличайки хиляди местни и чуждестранни туристи, вече ще ги има и над небето на Гьобекли тепе. Това е обект на ЮНЕСКО за световно наследство в югоизточна Турция. 

Компанията, експлоатираща балоните с горещ въздух над Гьобекли тепе, е започнала полетите, след като е завършила етапите на тестване, съобщиха местните власти.


Полетите се осъществяват по зори, позволявайки на туристите и авантюристите да наблюдават от небето Гьобекли тепе и град Шанлъурфа. Планира се полетите да се извършват на интервали до декември поради мерките COVID-19.


Пилотът на балон Билге Езел, каза, че са взели мерки в съответствие с действащите превантивни изисквания, за да избегнат COVID-19.


Описан като „нулевата точка на историята“ със своята 12 000-годишна история в Шанлъурфа, Гьобекли тепе постави нов рекорд, като прие над 412 000 туристи през 2019 г.


След като президентът Реджеп Тайип Ердоган обяви 2019 г. за „Година на Гьобекли тепе“, броят на посетителите се увеличи значително на мястото, което всяка година се посещава от много местни и чуждестранни туристи.

Гьобекли тепе в турската провинция Шанлъурфа е открита през 1963 г. от изследователи от университетите в Истанбул и Чикаго.

Това е най-древният мегалитен археологически обект в света. Възрастта му е поне 12 000 години. Датира от IX хил. пр.н.е. Градежът има кръгла форма (концентрични окръжности, броят на които достига до 20) с релефи на Т-образни стели, предствляващи различни животни. Комплексът е бил засипан с дребен чакъл и други фрагменти в VIII хил. пр.н.е. Археологическите находки от Гьобекли тепе променят революционно представите за ранния неолит в Близкия Изток.

Гьобекли тепе е известен на археолозите още от началото на 1960-те години, но никой не е предполагал истинската му значимост. Предполагало се е, че обектът под хълма е византийско гробище. Едва след като през 1994 г. местен овчар разкопава една от колоните и открива релеф на странно животно, започват разкопки, организирани от Германския археологически институт в сътрудничество с музея в Шанлъурфа. Веднага след първите разкопки става ясно, че се касае за обект, датиращ от каменния век. Разкопани са едва 5% от целия комплекс. През 2018 г. Гьобекли тепе е включен в списъка на ЮНЕСКО за Световно културно наследство.


Изследователят му – немският археолог Клаус Шмид предполага, че Гьобекли тепе представлява древно култово съоръжение. Изграждането му започва още през мезолита, а използването му продължава поне няколко хилядолетия.
 
        

 

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?