Следвайте ни

Зaщo ръстът на борсите продължава?

viber icon

Васил Атанасов, инвестиционен консултант при Управляващо дружество Юг Маркет Фонд Мениджмънт АД

 

Пазарите продължават да не обръщат сериозно внимание на втората вълна от коронавируса в Европа и САЩ. Инвеститорите не се притесняват от очаквания спад на икономиката в Германия заради въведения частичен локдаун и ограничителните мерки в други страни от еврозоната.

Напротив, изглеждат изцяло съсредоточени в бъдещето, „осветено“ от очакваното пycкaнe нa вaкcинaтa срещу COVID-19, зaeднo c пoлитичecкaтa cигypнocт в САЩ, породено от направените първи стъпки на Тръмп към прехвърлянето на властта в ръцете на Джо Байдън. За първи път в историята си Dow Jones премина над 30 хил. пункта.

Петролът също се вдигна и достигна най-високите си нива от март, като брентът надмина 48 долара за барел. Съответно „сигурната инвестиция“ - златото, беше разпродавана, като цената на една тройунция се понижи до 1810 долара.

Криптовалутите последваха златото и отбелязаха най-големия си спад от месец август насам. Движението им надолу беше подкрепено единствено от спекулации за затягане на регулациите, но не трябва да се изключва и вероятността за прибирането на печалбите след скорошното рали и спекулациите.

Въпреки понижението биткойн е увеличил цената си над двойно през тази година. Според поддръжниците на криптовалутите покупките от ритейл инвеститори, институции и дори милиардери, както и търсенето на активи - убежища на фона на отслабването на долара, са сред причините бумът да продължи.

В сезона на консолидираните отчети на дружествата, търгувани на БФБ, се открояват резултатите на „Доверие обединен холдинг“ АД, чиято нетната консолидирана печалба се е увеличила над 4 пъти през деветмесечието до края на септември в сравнение с година по-рано, достигайки 15,5 млн. лв.

Приходите от дейността нарастват с 91% до 235,4 млн. лв. спрямо 122,6 млн. лв. през деветмесечието на 2019 г. Най-силен е ръстът в приходите от лихви до над 66 млн. лв. спрямо 120 хил. лв. година по-рано. Основната част от консолидираната печалба идва от молдовската банка „Moldindconbank” S.A., където холдингът притежава чрез дъщерно дружество 77,63%. Вследствие от новината акциите на компанията се повишиха от 3,30 лв. до 3,60 лв., като имаше единични сделки и на 3,69 лв. за акция.

Към деветмесечието можем да видим и част от резултатите на дружествата от сектор "Туризъм", които се търгуват на борсата. Очакванията бяха те да отчетат значителни загуби, което се отрази на цените им още в началото на ковид кризата.

Консолидацията на нетната загуба на „Албена“ АД достигна до 6 млн. лв. за деветмесечието на 2020 г.. Тази загуба до голяма степен е отразена в цената на акциите, които за една година понижиха цената си от 42 лева за акция до 22 лв. В каква посока ще поемат те, ще се определи от очакванията за развитието на пандемията и възможностите за нормален летен сезон през 2021 г.  Дружеството „Златни пясъци“ АД реализира загуба в размер на 1,075 млн. лв. към края на септември спрямо печалбата от 367 хил. лв. година по-рано. Приходите на дружеството от продажби намаляват с 55% на годишна база.

 

Нова локация

Инвестиционен посредник „Юг Маркет“ АД и Управляващото дружеството „Юг Маркет Фонд Мениджмънт“ АД преместиха офисите от бул. "Васил Априлов" 92 на ул. "Колю Фичето" 7А. Основната причина за вземане на решение за смяната на локацията е изключително бързо навлизане на електронните технологии, които безвъзвратно промениха начина на търговия с финансовите инструменти. С развитието на електронните продукти на компанията Юг Маркет Трейдър и Юг Маркет Мобайл Трейдър основната част от сделките се сключват чрез отдалечен достъп. Новата локация на дружествата предоставя удобен достъп на клиентите с места за паркиране и възможност всички клиенти да бъдат обслужвани индивидуално.

-------------------------------------------

Настоящата рубрика се води и финансира от Юг Маркет АД.

*Авторът е сертифициран инвестиционен консултант. Представеният анализ е единствено с информативна и дискусионна цел и не представлява инвестиционен съвет и/или препоръка. Както авторът, така и негови клиенти е възможно да притежават един и/или повече от коментираните финансови активи.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Знаете ли коя е ОСНОВНАТА причина за заболяванията, свързани с тютюнопушенето?