Следвайте ни

Задължително от 1 октомври: Малкият бизнес купува ток само от борсата

viber icon

Според прогнозите на експертите търговци и занаятчии ще намалят с 30% разходите за електроенергия, след като излязат на свободния пазар  

Малкият бизнес се изправя пред ново предизвикателство - да купува ток от свободния пазар. От 1 октомври от регулирания пазар на електроенергия трябва да излязат всички небитови стопански абонати, независимо от консумацията им на ток. Промяната ще засегне около 300 000 потребители в България, сред които магазини, заведения, пекарни, фризьорски салони и други малки обекти. Досега те имаха право на избор. Според прогнозата на експертите, ако попаднат на добри партньори - консултант и доставчик, търговците и занаятчиите могат да намалят разходите си за електроенерия с около 30%. 

Предложението на Енергийната комисия за промени в Закона за енергетиката е входирано в Народното събрание късно в петък миналата седмица. Първоначалната идея беше наесен и битовите абонати с консумация над 50 киловата да скъсат с ЕВН, Енерго-Про и Ч​ЕЗ, но заради извънредното положение покрай COVID-19 и невъзможността за широко обсъждане това задължение засега отпадна за тях. 

Ако предложенията минат, ЕВН трябва да започне мащабна уведомителна кампания за малкия бизнес в Централна и Югоизточна България.  Либерализацията на пазара на ток е процес, наложен от европейски директиви, така че рано или късно трябва да се случи напълно и у нас. Досега на свободния пазар бяха само индустриалните предприятия, присъединени към мрежа високо и средно напрежение.

Ресторанти, малки магазини, фурни, фризьорски салони и друг дребен бизнес ще са задължени да излязат на свободния пазар на ток от 1 октомври т.г. Това е записано в предложението на Енергийната комисия за промени в Закона за енергетиката, което е входирано в деловодството на НС късно в петък. От регулирания пазар на ток трябва да излязат всички небитови абонати, независимо от консумацията си на електроенергия. От промяната ще бъдат засегнати около 300 000 потребители в цяла България. Досега те имаха право на избор дали да са клиенти на ЕРП-то, което географски обслужва района, или да купуват ток от търговец на свободния пазар. 

За малките стопански субекти в цяла Югоизточна България това означава, че скъсват с ЕВН и трябва да сключат договор с търговец, избран от самите тях. Със законопроекта е вменено задължението на ЕВН и на останалите енергоразпределителни дружества да информират небитовите си абонати за промяната, която влиза в сила наесен. Групата на ЕВН също има лицензиран търговец за доставки на енергия от свободния пазар - ЕВН Трейдинг, отделно от това работят още над сто търговци в цяла България. Целият списък е публикуван на сайта на ЕСО. 

Вследствие на пандемията Covid-19 цената на тока на свободния пазар в България, а и в целия ЕС, падна драстично, обобщават вносителите на промените, начело с шефа на Енергийната комисия Валентин Николов. По тази причина последните два месеца имаше вълна на миграция от регулиран към свободен пазар. Към момента крайната цена на електроенергията на свободния пазар е около 20% по-ниска спрямо тази на регулирания, коментират от КЕВР. Този тренд обаче невинаги е такъв, тъй като свободният пазар е много волатилен.

Либерализацията на пазара на ток е процес, наложен от европейски директиви, така че рано или късно трябва да се случи напълно и у нас. Досега на свободния пазар бяха индустриалните предприятия, присъединени към мрежа високо и средно напрежение. Битовите и малките стопанските субекти имаха право на избор. Следващата стъпка е масово и домакинствата да започнат да купуват енергия от търговци. Първоначалните идеи бяха това да се случи още лятото за абонати с консумация над 50 киловата, но покрай Covid-19 не можа да се проведе широко обществено обсъждане и процесът бе отложен.

Съвсем наскоро КЕВР облекчи правилата за търговия с електрическа енергия на свободния пазар. Едното улеснение е, че при първа смяна на доставчик от регулиран пазар с такъв от свободния и в случай че обектът е с инсталиран електромер за почасово отчитане, клиентът има право да получи безплатно информация за почасовата си консумация за период до две години назад от съответното ЕРП. Това е важно, тъй като именно на тази база търговците на ток могат да изготвят конкретна оферта, съобразена с графика на потребление. И досега ЕВН предлагаше тази услуга, но срещу такса от 10 лева. Втората промяна е, че новият търговец на енергия задвижва заявлението на клиента, а не той самият. Отпада и изискването за предоставяне на удостоверение за липса на задължения към стария доставчик. 

Не вярвайте на търговци, които казват: Изберете нас и никога повече няма да ви спира токът

Както навсякъде, лицензът на един търговец на енергия не гарантира качествено и коректно обслужване. И докато големите фирми имат обучени служители и ресурс да следят сложната тематика, то за дребния бизнес либерализацията на пазара на енергия е доста мъгляв процес. Ако законопроектът с поправките на Комисията по енергетика мине, се очаква лятото да е много натоварено време за търговците на енергия. Те ще имат много работа по ухажването на нови клиенти и провеждането на информационни кампании.

Има много подводни камъни при преговорите между собственик на магазин, пекарна, фризьорски салон и търговеца на енергия от свободния пазар. Ако някой ви каже: "Изберете нас и никога повече няма да ви спира токът", бъдете бдителни, съветват от ЕВН в специална брошура, посветена на новата ситуация. Реалността е следната: наличието на електрозахранване зависи от мрежовия оператор, който обслужва територията, в която попада търговският обект. За Югоизточна България това е Електроразпределение Юг. За това географско място мрежовият оператор е винаги един и същ, независимо дали сте на регулиран или на свободен пазар.

Спирането на захранването може да се дължи на различни причини:

- възможно е мрежата да извършва планиран ремонт или да има авария заради лошото време.

Върху тези фактори търговецът няма как да влияе. 

Също толкова невярно звучи обещанието: "Нашата фирма ви гарантира по-качествен ток". Истината е, че качеството на електрозахранване зависи от състоянието на преносната и електроразпределителната мрежа на мястото, където се намира търговският обект. Поддръжката им е задължение и отговорност на техните оператори, тоест търговецът няма никакво участие и влияние. Да разиграем следната ситуация, която в близките месеци ще става все по-честа. Иван Петров е собственик на магазин и трябва да премине от регулиран към свободен пазар. Той се среща с много търговци на енергия, внимателно разглежда офертите им и стига до извода, че има огромни разлики в предложенията.

Избира този, който му дава най-ниска цена, но след няколко месеца установява, че спестяването е по-малко от обещаното при първоначалните преговори. В опит да го спечели, търговецът е спестил "голямата картина". Оказва се, че очакваното намаление на разходите се отнася само за компонента "електрическа енергия". А цената, която се плаща за киловатчас, се състои от различни компоненти. Всички, освен "електрическа енергия", са регулирани (тоест цената им зависи от решение на КЕВР) и при тях няма промяна при преминаване на свободен пазар. 

Три важни въпроса

Какво се случва, ако търговецът на енергия е некоректен и не изпълнява договора си? 

Със сигурност клиентът няма да остане без захранване. Той веднага може да избере друг търговец и да сключи договор с него. Това е безплатно и може да се случва буквално всеки месец. Проблемът е, че докато тече смяната, потребителят минава към доставчик от последна инстанция (ДПИ), което ще му излезе скъпо. Цените на ДПИ са значително по-високи от тези на свободния пазар. За домакинствата и фирмите на средно и ниско напрежение българското законодателство задължава в ролята на ДПИ да влязат крайните снабдители в съответната географска територия. За всички клиенти с обекти в Югоизточна България, които са присъединени към мрежата на Електроразпределение Юг, това е EVN Електроснабдяване. 

Колко често се променя цената на електроенергията?

Докато на регулирания пазар цената се променя веднъж годишно - на 1 юли, на свободния тя зависи от конкретния договор между клиент и търговец на енергия. Възможни са промени на всеки шест месеца, една година или фиксирана цена на услугата за две години.   

Има ли ценови риск за малките фирми от излизането на свободния пазар?

При смяна на пазарната ситуация всички предприемачи се вълнуват от въпроса как това ще се отрази на разходите и съответно на печалбата им. Тъй като цената на енергията на свободния пазар е много гъвкава и зависи от много фактори, прогнозируемостта е трудна. Новата ситуация няма да позволи съвсем точно средносрочно планиране на разходите, което пък бе възможно на регулирания пазар. 

Вяра Порязова

Вяра Порязова

Журналист - екип "Бизнес"

Вяра Порязова е завършила „Макроикономика” в ПУ. Има 2-годишна специализация по „Икономическа и политическа журналистика” към ФИСН в ПУ и курс към „Европейски стандарти в медиите”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?