Следвайте ни

Взимаме заем от държавата, за да си платим сметките

viber icon

Всеки трети одобрен за безлихвен държавен заем до 4500 лева ще плаща с парите комунални сметки и ще покрива разходи за нормален живот. Това показва проучване, проведено от финансовия сайт „Моите пари“. Други 30% от бенефициентите споделят, че средствата ще им бъдат необходими за рефинансиране или частично плащане на вноски по други банкови кредити, карти или лизинги. В това число влизат и задълженията по бързи кредити. Немалка част от анкетираните са посочили като причина „образование и квалификация“ и „съживяване на собствения бизнес“. Проучването подкрепя и данните на ББР към 15 юни, според които безлихвените кредити масово се вземат за максималния срок от 5 години. 

Голямото предимство на безлихвените заеми е ползването на гратисен период - от 6 до 24 месеца. Половината от лицата в проучването са посочили, че ще се възползват от гратисен период между 6 и 12 месеца, а останалите - между 12 и 24 месеца. 

Отказите по безлихвените кредити към 15 юни бяха 31% от общо поисканите. Като основни причини за отказите са невъзможност да бъдат осигурени и представени всички необходими документи и лоша кредитна история.

Към миналата седмица са одобрени кредити за 40 милиона лева, сочи справката на ББР. Правилата, по които се отпускат те, претърпяха промени, с което се разшири обхватът на програмата. Включиха се и още търговски банки като партньори. По мярката може да се кандидатства до края на 2020 година. Заемите са освободени от такси, комисиони и неустойки. 

Вяра Порязова

Вяра Порязова

Журналист - екип "Бизнес"

Вяра Порязова е завършила „Макроикономика” в ПУ. Има 2-годишна специализация по „Икономическа и политическа журналистика” към ФИСН в ПУ и курс към „Европейски стандарти в медиите”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?