Следвайте ни

Кой какво взе от приватизацията в Пловдив

Всички срокове за контрол са изтекли. Сделките - чисти

viber icon

Институциите пропуснаха да установят навреме кой се облажи от евтините разпродажби на старите икономически динозаври 

 

Част от приватизираните предприятия са спасени, развити и днес работят на пълни обороти

Други са източени и захвърлени в ръцете на НАП и съдия-изпълнителите 

Трети са купени евтино и препродадени скъпо 

 

Главният прокурор Иван Гешев намери работа на ДАНС за една година напред ​- ще нищят за пореден път приватизационните сделки от 90-те години до днес. За протокола - първата продажба е от далечната 1993 година, когато се изтъргува „Гранд хотел Варна“ в морската столица. Проверката трябва да обхване всички сделки по раздържавяването, плащанията по тях, независимо от вида на платежните средства, както и действията при следприватизационния надзор, гласи съобщението от прокуратурата.

Там, където има данни за престъпления по линия на приватизационните сделки, ще бъдат образувани досъдебни производства. А където има изтекла давност, обществеността ще бъде информирана за нанесените щети, обясни на извънреден брифинг говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

Според специалисти в материята обаче единственото, което може да установи проверката, са пропуски в следприватизационния контрол. За най-важното - кой се облажи от евтините разпродажби на някогашните икономически динозаври, ще има само посочени с пръст.  

Юристите обясняват, че

кучето е заровено именно в давностните срокове.

И ако акцията на Иван Гешев даде резултат, той ще е по-скоро с информативен характер. В Наказателния кодекс, чл. 80, е заложена давност от 15 години за всяко престъпление, което се наказва с повече от 10 години затвор, ако не е предумишлено убийство или друго тежко престъпление. Юристи смятат, че повечето деяния във връзка с приватизацията, които могат да бъдат квалифицирани като престъпления, например неизгодни сделки, документни измами и др., или неосъществен следприватизационен контрол, се наказват с до 10 години лишаване от свобода. Тоест давността пада на до 10 години.

В национален мащаб последната приватизация от 2011 година, която би могла да влезе в този срок, е на Булгартабак холдинг. Предпоследната голяма пък е от 2008 година, когато беше на Български морски флот. 70% от дружеството бяха изтъргувани за 440.1 милиона лева. Купувач е фирма на бизнесмена Кирил Домусчиев. Останалите в най-новата ни история са в периода 2004-2006 г., когато бяха раздържавени последните ЕРП-та и БТК.

В края на 90-те години държавата започна ударно да разпродава закъсалите си дружества. Тогава хората вярваха, че бързо трябва да се смени собствеността, защото

частният стопанин е по-добър от държавата.

После започнаха да съжаляват за това. Стотици предприятия бяха приватизирани и затрити, а хората - съкратени. Наистина влязоха нови инвеститори, включително и чужди, някои от които бяха мениджъри, а други просто перяха пари. Историята познава и добри примери, когато приватизираните предприятия се развиха и сега са в топформа. 

Самата Агенция по приватизация няколко пъти сменя структурата си, а следприватизационния контрол беше съвсем отделна агенция. Едва през 2010 година те се обединиха. 

"Марица" провери в архивите какво са установили проверките на знаковите сделки в Пловдив. Оказва се, че всички са тип-топ и са минали без забележки, с някои дребни изключения.  

Част от приватизираните предприятия са спасени, развити и днес работят на пълни обороти. Други са източени и оставени в ръцете на публичните изпълнители и НАП, а трети са купени евтино и препродадени скъпо. Ако не целите, поне на части като апетитни имоти. Като цяло всичко в приватизацията е пито-платено.  

Като цяло от раздържавяването на пловдивската индустрия финансовият ефект клони към нула. Оказва се, че за знакови предприятия като "Балканкар Рекорд", "Брилянт", "Флавия" "Родина", "Напредък", "Чайка" и "Кристал 91" (Захарна фабрика), в които във времената на соца са работили десетки хиляди пловдивчани, държавата е получила общо около 3,5 млн. лева. В същото време друга градска емблема - хотел "Тримонциум", е донесла в хазната $3 150 000 само при първото раздържавяване на 58% от акциите.

Вяра Порязова

Вяра Порязова

Журналист - екип "Бизнес"

Вяра Порязова е завършила „Макроикономика” в ПУ. Има 2-годишна специализация по „Икономическа и политическа журналистика” към ФИСН в ПУ и курс към „Европейски стандарти в медиите”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (12)

Linda Mark

Linda Mark

19.02.2020 | 01:30

КАК ВЗЕМЕ МОЯТ ЗАЕМ ОТ ТОВА ВЕЛИКА КОМПАНИЯ Здравейте, скъпи мои хора, аз съм Линда Макдоналд, в момента живея в Остин Тексас, САЩ. В момента съм вдовица с три деца и бях заседнала във финансова ситуация през април 2018 г. и имах нужда да рефинансирам и да платя сметките си. Опитах да търся заеми от различни заемни фирми, както частни, така и корпоративни, но никога с успех, а повечето банки отказаха кредита ми, не попълвайте плячката на онези хулигани там, които ги наричат ​​заемодател на пари, всички са измама, всичко, което искат, е вашето пари и вие добре не чувате отново от тях, те ми го направиха два пъти, преди да се срещна с господин Дейвид Уилсън, най-интересната част от него е, че заемът ми беше прехвърлен в рамките на 74 часа, така че ще ви посъветвам да се свържете с господин Дейвид, ако интересувате се от получаване на заем и сте сигурни, че можете да му го върнете навреме, можете да се свържете с него по имейл ……… ([email protected]) Без кредитна проверка, няма консигнатор със само 2% лихва и по-добри планове за погасяване и график, ако трябва да се свържете с която и да е фирма във връзка с осигуряване на заем без обезпечение, тогава се свържете с господин Дейвид Уилсън днес за вашия заем Те предлагат всички видове категории заем, които те Краткосрочен заем (5_10 години) Дългосрочен заем (20_40) Заем за медиен срок (10_20) Те предлагат заем като Заем за жилище ............., Бизнес заем ........ Дългов заем ....... Студентски заем .........., Заем за стартиране на бизнес Бизнес заем ......., фирмен заем .............. и т.н. Имейл .......... ([email protected]) Когато става въпрос за финансова криза и заем, тогава финансовият заем на Дейвид Уилсън е мястото, което трябва да отидете, моля, кажете му, че г-жа Линда Макдоналд ви насочва Успех ................... ....

Отговори
1 6
умно село

умно село

17.02.2020 | 13:13

Де да беше само това. ) Те мутрите и мутресите си приватизираха цялата държава и си я връткат на пръст. Превърнаха я в зависима услужлива територия, за да им пазят главите. До кога? Единствено пазачите го знаят. Пазачите наказали корумпиран нашенец))) Майтап ма к.ак Хери! Тук не ядем доматите с колците:-)

Отговори
10 0
123

123

17.02.2020 | 11:22

https://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/1995/09/11/1066331_sdelkata_briliant_moje_da_bude_otmenena_ako_se_dokajat/

Отговори
0 0
А захарна фабрика

А захарна фабрика

16.02.2020 | 09:02

Вкючена ли е?

Отговори
2 0
А захарна фабрика

А захарна фабрика

16.02.2020 | 09:02

Включена ли е

Отговори
4 1
Яга

Яга

15.02.2020 | 07:36

Пробвали ли сте да вземете от маймунка орехче? Успех на ДАНС. :D

Отговори
13 1
Наско

Наско

14.02.2020 | 18:32

А Юрий Гагарин а цигарената фабрика

Отговори
11 1
Наско

Наско

14.02.2020 | 18:31

А Юрий Гагарин защо не го споменава а ми цигарената фабрика

Отговори
9 0
Али Баба

Али Баба

13.02.2020 | 17:43

Дамаджана - отвори се!

Отговори
9 1
Гегров

Гегров

13.02.2020 | 12:02

А Международен панаир защо така услужливо го забравяте?

Отговори
31 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кого бихте гласували, ако изборите бяха днес?