Следвайте ни

Времето на по-малко потребление и по-големи разходи

viber icon

Много сериозен шок в икономиката си трябва да очаква България. Ще има по-малко потребление, а по-големи разходи. В бюджета се свиват разни други разходи и се пренасочват към други пера, посочи пред БНТ икономистът Лъчезар Богданов от Института за пазарна икономика, по повод икономическата ситуация у нас заради пандемията от коронавирус.

„Когато харчиш повече отколкото събираш има следните варианти: или трябва да харчиш от спестеното, или да вземеш заем, или комбинация от двете. Не всичко е в застой. Хората отиват на работа, има индустрия, която работи. Икономиката не е спряла, но ще има свиване и най-вероятно ще има съкращения“, обясни Богданов.

"Очаква се съкращаването на около 130 000 души, а това е сериозен шок. Целта е веднага след като паднат карантинните мерки, да се възстановят бизнесите. Има такива, които ще рестартират незабавно - като кафета и ресторанти, но има и такива, които не могат да го направят. Една част от мерките, за да запази дадена фирма хората си, са: да намалят заплатите, да се премахнат бонусите или да има съкращения. Мерките могат да покрият частично негативния ефект, всеки ще понесе нещо", допълни още той.

По думите му повечето мерки са насочени към малкия и средния бизнес. "Да се надяваме Европа да рестартира и да могат големите компании да заработят", подчерта още икономистът.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?