Следвайте ни

Войната за майонезата: Пловдивска фирма подхлъзна конкурент с яка глоба

viber icon

Пловдивската фирма „Консул”ООД на Димитър Консулов отново захапа конкурента си „Олинеза Премиум” ЕООД. Първата произвежда майонеза „Краси”, а втората – „Олинеза” и от години са във война заради сходство в опаковките на продуктите си и съмнения за имитация. Последно миналата година Комисията за защита на конкуренцията /КЗК/ дори санкционира „Олинеза Премиум” с 1.5 милиона лева заради  „въвеждане в заблуждение на потребителите” с надписа „домашна майонеза”. Жалбата отново бе подадена от пловдивската фирма.

Сега дружеството на Димитър Консулов сезира КЗК, че фирмата от Костинброд не изпълнява старо решение на антимонополния орган да промени опаковките на продуктите си и те да не наподобяват майонеза „Краси”. „Олинеза Премиум” е влязла в обяснителен режим пред КЗК като подчертава, че е инвестирала немалко средства в покупката на автоматична термоформираща машина за нови опаковки и е разработила и патентовала нов дизайн за тях. Ситуацията с пандемията от COVID-19 обаче е забавила доставката на техниката и процесите по редизайн. Въпреки това е от наша страна е налице добросъвестност да се спазят указанията на КЗК, посочват от фирмата.

Комисията обаче не приема аргументите им и отново налага имуществена санкция, която се равнява на 0,05 % от среднодневния общ оборот за 2019 г., или  по 51 лв. за всеки ден неизпълнение на решението, считано от 01.12.2019 г. до 02.09.2020 г. Това прави над 14 000 лева.

Решението на КЗК подлежи на обжалване пред Административен съд – София.

Вяра Порязова

Вяра Порязова

Журналист - екип "Бизнес"

Вяра Порязова е завършила „Макроикономика” в ПУ. Има 2-годишна специализация по „Икономическа и политическа журналистика” към ФИСН в ПУ и курс към „Европейски стандарти в медиите”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Иво

Иво

14.05.2021 | 16:56

А тоя Консулов платил ли е на някой, че ползва опаковката на майонезата от бай Тошово време? Според мен си е платил където трябва и сега е най-законният!

Отговори
1 0
Простолюдие

Простолюдие

13.05.2021 | 11:33

Абе кой купува тия лайна вече

Отговори
9 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?