Следвайте ни

Вижте кой е най-съвестният данъкоплатец в Пловдив

viber icon

Най-съвестният данъкоплатец в Пловдив отново се оказа жена. В първия ден на данъчната кампания, в първите часове на деня днес и въпреки непрестанния дъжд, пенсионерка дойде на гише в ТД на НАП-Пловдив и подаде данъчната си декларация на хартия. Жената отдава имот под наем и чинно е отчела приходите от тази дейност за 2020 г. До обед общо трима данъкоплатци посетиха сградата на ул.„Скопие“106, за да подадат данни на хартия, обобщиха от ТД на НАП Пловдив за „Марица“. 

Голяма част от хората, които трябва да декларират доходите си пред данъчните власти, от години го правят по интернет. Около 55 000 пловдивчани всяка година подават годишна данъчна декларация. За миналата година близо 80% от тях предпочетоха да го направят по електронен път - близо 30 000 с  ПИК, безплатно издаван от НАП и още 10 000 с електронен подпис, посочиха от Данъчното в града.

От днес започна подаването на данъчни декларации за доходите на физическите лица по електронен път и в офисите на приходната агенция. Срокът за ползване на 5% отстъпка за ранно деклариране и плащане през 2021  година е 31 март, а крайният срок за обявяване на доходите е 5 май, тъй като 30 април е почивен ден. 

В началото на март в портала за електронни услуги на НАП ще са достъпни предварително попълнените декларации за облагане на доходите на физически лица. Потребителите, които имат ПИК или електронен подпис, ще могат да се възползват от „умните декларации“ с вече заредени  данни за доходи от трудови правоотношения,  граждански договори и хонорари, субсидии, изплатени на земеделски производители и доходи от наем за имоти, чиито наематели са юридически лица. 

Вяра Порязова

Вяра Порязова

Журналист - екип "Бизнес"

Вяра Порязова е завършила „Макроикономика” в ПУ. Има 2-годишна специализация по „Икономическа и политическа журналистика” към ФИСН в ПУ и курс към „Европейски стандарти в медиите”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?