Следвайте ни

Вижте кой е най-големият работодател в Пловдив ТАБЛИЦА

viber icon

Най-много пловдивчани са на държавна и общинска ясла, а частните компании все по-трудно влизат в класацията на най-големите работодатели в областта.  Това сочат данните на икономическото министерство за 2020 година, като тенденцията е в сила и до днес. 

 

Категоричен работодател №1 в региона е Община Пловдив. Това не е толкова учудващо, все някой трябва да обслужва административно над 350 000 граждани, да издава разрешителни за какво ли не, да облагородява и почиства средата, да озеленява парковете, да регулира трафика и паркирането, да изчислява и събира данъците и прочие дейности, които няма как да се извършват от частно дружество. Многочислената армия служители на общинската администрация в Пловдив обаче не е прецедент. И във Варненско е така /виж таблицата/, както и в по-големите административни центрове на България. Натрапчиво изключение сред големите области има единствено в Бургаско, където частно дружество бие по персонал градската администрация. Това е световният производител от автомобилната индустрия „СЕ Борднетце”, който има две предприятия в Карнобат и Мездра.

На втора позиция по брой на заети лица в Пловдивско изскачат Вазовските машиностроителни заводи

със стопанин Държавната консолидационна компания, а на трето - УМБАЛ „Св. Георги”. Присъствието на най-голямата болница в Южна България в тази класация също не е прецедент и има известна повторяемост при много областни центрове. Едва на четвърто място се класира „Либхер хаусгерете Марица” от Тракия Икономическа зона, за да защити славата ни на „индустриалното сърце на България”.

После пък идва регионалното подразделение на „Български пощи”, които отдавна не свързваме само с изпращането на колети и картички за Коледа. Към края на 2019 г. заетите там гонят 10 000 души, но пък средната заплата е едва 782 лева, става ясно от доклад на дружеството. Дейността на държавното предприятие от години е много разнообразна - те изплащат или разнасят по домовете пенсиите, приемат плащания за комунални услуги, разпространяват рекламни материали и преса, имат договор с фирма за бързи кредити за отпускане на заеми, имат лиценз за митническо обслужване, та дори са регистрирани по Закона за туризма като туристически агент.

Миналата година Министерство на икономиката изготви динамична карта на страната, която да послужи пред потенциални инвеститори като ориентир в каква среда попадат. Там е направен кратък профил на областта откъм заетост, работодатели, ВУЗ-ове, търговски обороти и т.н. Единият елемент

е именно топработодателите, които хранят рекорден персонал.

С много малки изключения №1 винаги е държавна или общинска структура, което ни превръща в държавата на държавните и общинските служители.

Кристално ясно е, че търговските дружества със собственик държавата не работят добре и имат куп пробойни, откъдето изтичат пари. По правило те се реформират най-трудно и тромаво. Те са най-малко гъвкави и обслужването в повечето случаи е далеч от определението за „модерно и бързо”, въпреки че всяка институция си има харта на клиента, етични правила на поведение и тем подобни документи. От години се свързват с корупционни практики и се действа на принципа „да намерим наш човек, че да ни свърши работата”.

Заради спокойното темпо на работа там длъжностите в държавните и общински предприятия обаче стават все по-желани. Пандемията обаче даде още един аргумент, че на държавна и общинска ясла е сигурно и все по-доходно. Напоследък се изостри неравенството между частния и обществения сектор, тъй като докато първите не могат дори и да мечтаят за увеличение на заплатите, вторите го получиха чисто административно, без това да е обвързано с производителността им. Покрай постановлението на МС за допълнително увеличение на трудовите възнаграждения за служителите „на първа линия” в борбата със заразата, с до 30% отгоре получиха заетите в много служби и службици. За частниците пък остана трудната мисия да оцелеят насред пандемията, да издържат персонал и да плащат данъци, с които държавата и общините да раздават заплати.

Ножицата в заплатите се отваря 

Последните данни към третото тримесечие на миналата година на Националната статистика за Пловдивска област показват, че ножицата в заплащането на заетите в частния и обществения сектор се отваря все повече. Бачкаторите взимат средно по 1162 лева, а чиновниците - със 190 лева повече, или 1352 лева. Работещите в сектор „Държавно управлене” пък са получавали средно 1261 лева за периода април-юни и 1472 лева за следващото тримесечие. Най-голямото увеличение на заплатите през посоченото тримесечие е в сектор „Хотелиерство и ресторантьорство” и в „Държавно управление”, съобщава местното статистическо бюро. Първото обаче съвсем не е реално, защото през лятото ресторантьорите „сключиха сделка” с правителството - да получат по-ниско ДДС срещу ангажимента да изсветлят бизнеса си и да осигуряват хората си на реални заплати.

Големите предприятия в региона са под 1 %, дават 33,3 на сто от продукцията

Големите предприятия в Пловдивска област, тоест такива с над 250 заети, са едва 0.2% от всички, но пък дават дял от произведената продукция от 33,3 на сто. Икономическата картина в региона е следната: преобладаващи са микропредприятията с до 9 човека персонал /92.2%/, малките /с между 10 и 49 човека/ са 6.3 на сто, а средните /от 50 до 249 заети/ са едва 1.3%. Това са обобщените данни на териториалното статистическо бюро за 2019 година. Много анализатори считат, че през настоящата година много от микро и малките фирми ще изчезнат от пазара поради фалити. Заради противоепидемичните мерки много бизнеси стоят затворени, а други, макар и отворени, не могат да заработят дори за режийните разходи по дейността си. 

При по-големите индустриални предприятия сигналите не са толкова тревожни, но и за тях годината ще бъде особена. И там персоналът в болшинството от случаите е до 250 човека. Покрай разширението на Тракия икономическа зона индустрията огромна част от жителите на областта си вадят хляба именно в производството.

В извадката на Министерство на икономиката с най-големи обороти в Пловдивско е КЦМ. В трудната 2020-а дружеството обяви голяма инвестиция по проект „Технологично интегриране на КЦМ АД”, не намали числеността на персонала си и съвсем наскоро подписа нов колективен трудов договор със синдикатите за увеличаване на доходите и подобряване на работната среда. „Табако трейд” ООД с предмет дистрибуция на тютюневи изделия и бързооборотни стоки заема второ място по обороти, а на трето идва ЕВН Електроснабдяване.

Вяра Порязова

Вяра Порязова

Журналист - екип "Бизнес"

Вяра Порязова е завършила „Макроикономика” в ПУ. Има 2-годишна специализация по „Икономическа и политическа журналистика” към ФИСН в ПУ и курс към „Европейски стандарти в медиите”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (13)

МАЙНА

МАЙНА

24.01.2021 | 13:44

ПЪЛНА ЛЪЖА ЗА ПЛОВДИВ НАЙ ГОЛЯМ РАБОТОДАТЕЛ Е БОЙКО БОРИСОВ ----ВСИЧКИ МЕКЕРЕТА ОТ ГЕРБ СА НАЗНАЧЕНИ В ОБЩИНАТА И В ОБЩИНСКИТЕ ФИРМИ..... НЕКА НЯКОЯ МИСИРКА ПОИСКА ДА ЗНАЕ КОЛКО РАБОТЯТ В ОБЩИНСКИ ФИРМИ.....И ЩЕ ПРИПАДНАТ.... ЦЕЛИЯ ГЕРБ.... В ПЛОВДИВ И СЕМЕЙСТВАТА ИМ .....

Отговори
0 0
Паяк - платформен

Паяк - платформен

22.01.2021 | 23:31

Ще ви вдигаме колите, ако не си платите таксите за паркиране на обозначените места. После ще си платите и репатрирането, да се научите къде е градско (платено) и къде е селско паркиране!

Отговори
0 0
До тотев,всъщност трол нали.

До тотев,всъщност трол нали.

15.01.2021 | 14:05

Много лъжеш Тотев-нали.Не само ,че не съкрати администрацията ,а я увеличи с 1100 калинки от клубовете на герб .В града няма гербаджия без работа.Всички са на държавна и общинска софра.Типичен болшевизъм в действие.

Отговори
18 3
Мнение

Мнение

15.01.2021 | 13:43

Еххх Тотьо, Тотьо....само Славчо ти е в устата!

Отговори
15 2
Нали

Нали

15.01.2021 | 12:51

Тук ключовата думе е ГОЛЯМ работодател! Общо като бройка, работещите в общината може и да са най-много, но обслужват цял град! Защо трябва частните фирми да потдържат много персонал, само и само да влезнат в критерия "голям" работодател? Всички сме съгласни, че времето на гигантските соц мастодонти изтече отдавна, нали! Само тук таме някой соц романтик си мечтае за голям завод където работят хиляди, произвеждат нещо ефтино и некачествено, което се изнася за СССР а от там ни дават бензин!

Отговори
12 11
Николай до Батко

Николай до Батко

15.01.2021 | 12:11

Недей да съдиш по себе си. По цял ден седиш пред компютъра и ръсиш най- малоумните коментари.

Отговори
8 1
Майна

Майна

15.01.2021 | 11:13

То за това в Пловдив ГЕРБ печели . Защото БКП ГЕРБ си е подсигурила мързеливата административна пас-мина и нейните лентайски семейства + циг.анските махали и ето ти резултата —- един де-бил с една прости.тутка

Отговори
26 7
Нали

Нали

15.01.2021 | 12:35

ГЕРБ Пловдив печели, защото хората са убедени, че ГЕРБ дава най-добрата политика за града! ГЕРБ Пловдив печели, защото има можещи, млади и кадърни кадри! А сега виж какво има ГЕРБ Пловдив като конкуренция! БСП предлагат Гергов, кредецът на пловдивският панаири и олигарх на комунистите! Смешниците ДБ и ДСБ, генерал Атанасов, известен като гнома и козарката Анка, благодарение на подривните му действия нямаме зоологическа градина и закъсняха важни инфраструктурни проекти като площада! За политическата прoститутка Славчо Атанасов няма да говорим! Ето за това ГЕРБ печели и ще продължава да печели в Пловдив!

Отговори
10 16
Ача

Ача

15.01.2021 | 12:53

Много народ на хранилка, много гласоподаватели!!! А младите в чужбина

Отговори
17 4
Нали

Нали

15.01.2021 | 12:55

И нека ти напомня, че когато Тотев спечели първият си мандат, се опита да намали администрацията с 25 процента! Но ти естествено не си спомняш, че славчовите пионки тогава се вдигнаха на протест! Е Тотев успя, но му отне близо две години за да преодолее парашутистите!

Отговори
7 11
ПКП

ПКП

20.01.2021 | 17:24

ти да видиш......

Отговори
2 1
Батко

Батко

15.01.2021 | 10:06

Нормално, пловдивчани са много мързеливи.

Отговори
12 13
ΤΑΤΚΟ

ΤΑΤΚΟ

15.01.2021 | 12:03

Τо пък в другите градове са по-работливи... Все българи

Отговори
23 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай