Следвайте ни

Вижте колко пари и карти въртим в България! Номер 1 сме по..

viber icon

Защо ли не трябва да се изненадваме! Българите обичат най-много парите в брой спрямо останалите жители на ЕС. Нямаме много, но предпочитаме реално да ги държим в ръка, вместо да стоят по сметка и да плащаме с банкова карта, става ясно от данните на Европейската централна банка.

В България парите в обръщение са на стойност 8,79 млрд. евро в края на 2019 г., обявиха от ЕЦБ. Това са 14% от БВП на страната като по този показател сме на първо място в ЕС. На второ място е Унгария, където парите в брой са 13% от БВП, а за еврозоната банкнотите и монетите са 10,3% от БВП.

В България има 6,2 млн. дебитни карти и още 1,24 млн. кредитни. На човек от населението се падат средно по 1,1 банкови карти, като някой имат по 4-5 карти, а други нямат нито една.

По този показател не се различаваме от останалите жители на ЕС. Но направените плащания с карта у нас са само 28,8 на човек от населението за година, което ни нарежда на последно място в ЕС.

Най-близо до нас са Румъния с 43,4 плащания с карта на човек за година и Италия с 61,1 плащания. Отличниците по този показател в Европа са Дания (386 плащания с карта на човек годишно), Великобритания (369) и Швеция (360).

По отношение на сумите, които плащаме с банкови карти, няма голяма разлика спрямо другите страни от ЕС. У нас средната сума, плащана с карта е 31 евро, а общо за ЕС е 40 евро. Но общата сума, която плащаме с банкови карти е около 900 евро на човек за година, което ни нарежда на последно място в ЕС. Със всяка банкова карта у нас са направени само 17 плащания за година, което отново ни нарежда на последно място.

Желанието да държим пари в брой личи и от броя на банкоматите, които у нас са 808 на 1 млн. души от населението. Повече банкомати спрямо населението има само в Австрия, Португалия, Унгария, Германия, Естония, Люксембург и Италия.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

В  брой  или  с  карта

В брой или с карта

15.09.2020 | 12:37

Все едно си е. Защото обменната единица няма стойност. Когато този който може да взема решения обезценява парите.Но ако обменната единица има стойност тя няма да може да бъде обезценявана!

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли предложението на ГЕРБ за Велико народно събрание и промени в конституцията?