Следвайте ни

Вижте кои фирми ще имат право на държавна помощ по схемата 60/40

viber icon

Всяка фирма със срив на приходите от продажби над 20% след въвеждането на извънредното положение заради коронавируса ще има право да кандидатства за компенсация на заплатите на работниците по схемата 60:40 с цел запазването им на работа.

За това се договориха правителството, работодателите и правителството на вчерашния Национален съвет за тристранно сътрудничество, макар участниците да не постигнаха пълно съгласие по всички спортни точки.

Схемата 60:40 предвижда държавата да поеме 60% от заплатите, а работодателят да продължи да плаща 40% плюс социалните и здравните осигуровки за пълната сума. Идеята е предприятията да запазят персонала си в условията на криза, намаляващи поръчки и клиенти и спадащи приходи. Според организациите на бизнеса плащането на осигуровките върху 100% от заплататите обаче ще затрудни много компании и за тях ще е по-добре да съкратят работниците и служителите и да ги пратят в бюрата по труда.

До обяд днес членовете на тристранката ще изпратят писмените си бележки и предложения, с цел прецизиране на текстовете в постановлението, а в понеделник  на извънредно заседание на Министерския съвет, то ще бъде окончателно прието, за да може максимално бързо фирмите да имат възможност да се възползват от възможностите за компенсиране на техните загуби, породени от кризата.

Държавата склони да увеличи списъка с браншове, които да бъдат подпомагани, защото първоначалната идея беше до системата 60/40 да бъдат допуснати фирмите, чийто бизнес е намалял с 25% спрямо януари и февруари 2020 г. По идея на най-голямата работодателска организация - КРИБ, обаче правителството се съгласи критерият за подпомагане да е намаляването на приходите с 20%, и то сравнено с март 2019 г.

Много важно уточнение е, че освен одобрения списък за браншове, при които се е наложило затваряне заради заповедите на здравния министър, право на помощ имат и всички останали фирми с над 20% спад на приходите от продажби.

Спадът на приходите на бизнеса ще се изчислява на база сравнение с приходите по същото време на миналата година, казаха от КНСБ. За да го докажат, фирмите ще предоставят отчетите си от миналата година и данни за тази пред бюрата по труда.

Създава се публичен регистър на всички предприятия, които ще получат финансиране по схемата, който ще се поддържа от НОИ.

Като част от постановлението тристранният съвет подкрепи и друга възможност за подпомагане на бизнеса, предложена от КНСБ - тя е за работниците, които със заповед на работодателя са преминали на непълно работно време. В този случай отново ще важи критерият за спад на продажбите, като мярката предвижда пропорционално компенсиране на работниците според загубения от тях доход в резултат на намаленото работно време, но не повече от 60% от възнаграждението им. Подпомагането при въведено непълно работно време ще важи за всички сектори на икономиката.

Ето и уточнения списък на секторите от бизнеса, които могат да се възползват от помощта?

 Търговия на дребно, без търговията с автомобили и мотоциклети, с изключение на хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия; Търговия на дребно с лекарства и други фармацевтични стоки, търговия на дребно с медицински и ортопедични стоки; Търговия на дребно на открити щандове и пазари; Търговия на дребно извън търговски обекти

 Друг пътнически сухопътен транспорт

 Пътнически въздушен транспорт

 Хотелиерство

 Дейност на ресторанти и заведения за бързо обслужване

 Дейност на питейни заведения

 Прожектиране на филми

 Туристическа агентска и операторска дейност;

 Други дейности, свързани с пътувания и резервации

 Организиране на конгреси и търговски изложения

 Предучилищно образование (частен сектор)

 Артистична и творческа дейност

 Други дейности в областта на културата

Спортни и други дейности, свързани с развлечения и отдих

Поддържане на добро физическо състояние.

Право на помощ имат и всички останали фирми с над 20% спад на приходите от продажби, независимо, че не попадат в изброените сектори.

Какви документи ще бъдат нужни?

Работодателят трябва да си изтегли заявление за изплащане на компенсации от Агенцията по заетостта. И към него да приложи заповед за преустановяване на работа или непълно работно време. Ще трябва да представи и документи, които удостоверяват спад на приходите от продажбите. Освен това ще трябва да направи и списък на работниците, за които иска компенсация с трите имена и ЕГН. Както и декларация с IBAN.

Колко време ще се разглеждат документите?

Комисия от дирекция „Бюро по труда” ще ги проверява до 7 работни дни от подаване на заявлението. След като вземат решение, те трябва да информират работодателя до два дни.

 Засега това са вече договорените точки от тристранката, но най-големите работодателски организации КРИБ и АИКБ настояват парламентът да гласува промени в Закона за извънредното положение, където е определена схемата 60/40. Причината е, че много фирми ще отговарят на критериите за влизане в схемата за подпомагане, но на практика собствениците ще бъдат натоварени с по-сериозни финансови задължения, които в кризата са неизпълними. Три варианта са били предложени от КРИБ, които не са били приети. В схемата 60/40 държавата да поема заплатата в съотношение 80/20 или заплатите да се намалят, както вече подходила Испания, били част от исканията. Според представителите на правителството това е постановление за извънредно положение и за определен период от време, затова трябва да започне да действа. Всяко влизане в парламента ще забави действието му

Работодателите отново са поставили въпроса и за осигуровките. Причината е, че те трябва да плащат пълният им размер. “Широко прокламираната подкрепа от 60% всъщност е едва 23%, а прекратилите дейност предприятия все едно няма да могат да се възползват от нея, тъй като им се поставят неизпълними за повечето от тях условия. Забранено им е да работят, поради което нямат приходи, а се очаква да платят оставащите реално 77%, за да получат от държавата работниците им 23% от нетния им доход. Подкрепата ще ползват само онези, които имат пари кеш, нямат ликвидни затруднения и следователно не се нуждаят особено от нея и по този начин обществените средства няма да се инвестират ефективно и ефикасно в запазването на човешките ресурси”, обясняват от Асоциацията на индустриалния капитал.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

има светлина

има светлина

29.03.2020 | 13:03

фирмите на пееф са най ок, гербифирмите ще получат,,,200 000 еднолични фирми ще го духат докато изсъхне

Отговори
3 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?