Следвайте ни

Приватизацията в Пловдив: Антон Папазов създаде "Ален мак", ром от Видин го затри

viber icon

Главният прокурор Иван Гешев възложи на Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС) да извърши пълна проверка на целия приватизационен процес, както и на последващия контрол. Инспекцията трябва да обхване всички приватизационни сделки, плащанията по тях, както и всички предприети действия по осъществяването на следприватизационния надзор. 

ДАНС трябва да установи също събрани ли са предвидените в приватизационните договори неустойки, лихви, обезщетения и банкови гаранции, в случай на тяхното частично или цялостно неизпълнение. В тази връзка ​е необходимо да се провери извършени ли са действия по разваляне на приватизационните договори в случай на тяхното неизпълнение.

Иван Гешев е третият обвинител №1, след Никола Филчев и Сотир Цацаров, който инициира ревизия на раздържавените имоти. Какв​а е съдбата на някогашните държавни и общински фирми под тепетата, ще разказваме в поредицата "Кой какво взе от приватизацията в Пловдив". Стартираме с историята за величие и падение и поредната продажба на емблематичния в миналото козметичен гигант  "Ален мак".  

 

След 3 опита за приватизация легендарната фабрика бе купена от офшорка, представлявана от Петър Терзиев - зет на последния комунистически премиер Георги Атанасов. Малко по-късно фирмата фалира.

Най-старата козметична българска компания ​- „Ален ​мак“, е основана през 1892 г. от казанлъшкия търговец на розово масло Антон Папазов. След 9 септември 1944 г.  фабриката е национализирана. Дълги години тя е еталон в бранша, а голяма част от продукцията <210> намира реализация в бившия СССР.

Първият опит за приватизацията на  „Ален мак“ АД е от ноември 1996 г., в края на управлението на Жан Виденов. Сред кандидатите за покупката тогава има французи с български корен. В надпреварата е и РМД-то на Янчо Христозов, бивш директор на "Ален мак". В трите тура на наддаването обаче фаворит е варненската фирма "Канотранс" на Тони Икономов. Подписва се предварителен договор между него и Агенцията по приватизация (АП), в който е фиксирана сумата от

18,3 млн. долара за покупка на 47,7% от завода.

Новоизбраният кабинет на Иван Костов обаче блокира сделката след спор за начина на плащане. 

По това време бизнесът тръгва катастрофално надолу заради загубата на руските пазари. Продажбите падат с над 20%, а печалбата се редуцира три пъти. Това става при управлението на Антонина Хекимова, за която се говореше, че е роднина с Христо Бисеров. Тя е обвинена в безстопанственост и нанасяне на щети на дружеството в размер на 2,2 млн. долара.

На обявения втори тур за раздържавяване на „Ален мак" интерес проявяват 9 фирми. През 2002 г. чрез

офшорката „Ефектен унд финанц България",

регистрирана на Британските Вирджински острови, "Ален мак" е купен от Петър Терзиев, зет на последния комунистически премиер Георги Атанасов. 

Фирмата плаща 5,6 млн. долара за 57% от дружеството, след като печели пред още трима кандидат-купувачи, сред които и бизнесменът Петър Манджуков. 

Шест години по-късно държавата отписва 4,3 млн. лв. задължения на "Ален мак" по Закона за уреждане на необслужваните кредити. Въпреки това предприятието бавно потъва. Причината е, че не може да обслужва облигационния заем от 6.5 млн. евро и тегли втори за 600 хил. евро. Така борчовете стават предсрочно изискуеми. През април 2011 г. ОББ, в качеството <210> на довереник по емисията облигации на "Ален мак" АД, обявява дружеството в несъстоятелност и дейността му се прекратява. За постоянен синдик е избран Стефан Георгиев.

Всички работници са освободени

половин година по-рано. Организира се търг за покупката на фалиралия завод през април 2012 година на цена от 17, 82 млн. лв. без ДДС. Тогава "Ален мак България" ЕАД става притежание на "Рубелла Бюти" АД, включително и емблематичните марки на пловдивското дружество - детският шампоан "Па-па", кремът за бръснене "Каро", пастата за зъби "Поморин" и др. Последват дела за марките между двете дружества. Синдикът обаче успява да продаде брандовете за 1 млн. лв. и да погаси част от задълженията на „Ален мак“. Продължават и опитите му да търгува на парче и активите на фабриката.

Преди две години ненадейно

в управата <210> влиза Людмил Петров - безимотен ром

на 34 г. от видинското село Синаговци. Решението той да оглави "Ален мак" е взето на извънредно заседание на Съвета на директорите, проведено на 17 март 2017 г. По същото време в управата влизат Иван Анастасов, Ленин Илиев и Крум Богданов. Тримата гласуват единодушно избора на нови членове на директорския борд - Людмил Петров, едноличната му фирма „Торади Петрос“ ЕООД, регистрирана на ул. „I-ва“ №3 в с. Киселчово, обл. Смолян, и Диян Иванов. Още тогава проверка на „Марица” показа, че такава улица в селцето не съществува.  Людмил Петров пък се оказа собственик на 49 бизнеса с огромни задължения.

От портала за фирмено разузнаване ДАКСИ става ясно, че на 20.11.2019 г. ТД на НАП-Пловдив - офис Смолян, уведомява Агенцията по вписвания, че налага запор заради публични задължения на „Торади Петрос“ ЕООД и още 6 фирми, между които и „Ален мак България Козметикс“, всички с регистрация на горния адрес. 

Мария Петрова

Мария Петрова

Журналист - екип "Бизнес"

Мария Петрова е ръководител на екип "Бизнес". От 2006 г. работи във вестник „Марица“. С награди от посолствата на USA и Ирландия и приз Зелено перо.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (4)

Linda Mark

19.02.2020 | 01:28

КАК ВЗЕМЕ МОЯТ ЗАЕМ ОТ ТОВА ВЕЛИКА КОМПАНИЯ Здравейте, скъпи мои хора, аз съм Линда Макдоналд, в момента живея в Остин Тексас, САЩ. В момента съм вдовица с три деца и бях заседнала във финансова ситуация през април 2018 г. и имах нужда да рефинансирам и да платя сметките си. Опитах да търся заеми от различни заемни фирми, както частни, така и корпоративни, но никога с успех, а повечето банки отказаха кредита ми, не попълвайте плячката на онези хулигани там, които ги наричат ​​заемодател на пари, всички са измама, всичко, което искат, е вашето пари и вие добре не чувате отново от тях, те ми го направиха два пъти, преди да се срещна с господин Дейвид Уилсън, най-интересната част от него е, че заемът ми беше прехвърлен в рамките на 74 часа, така че ще ви посъветвам да се свържете с господин Дейвид, ако интересувате се от получаване на заем и сте сигурни, че можете да му го върнете навреме, можете да се свържете с него по имейл ……… ([email protected]) Без кредитна проверка, няма консигнатор със само 2% лихва и по-добри планове за погасяване и график, ако трябва да се свържете с която и да е фирма във връзка с осигуряване на заем без обезпечение, тогава се свържете с господин Дейвид Уилсън днес за вашия заем Те предлагат всички видове категории заем, които те Краткосрочен заем (5_10 години) Дългосрочен заем (20_40) Заем за медиен срок (10_20) Те предлагат заем като Заем за жилище ............., Бизнес заем ........ Дългов заем ....... Студентски заем .........., Заем за стартиране на бизнес Бизнес заем ......., фирмен заем .............. и т.н. Имейл .......... ([email protected]) Когато става въпрос за финансова криза и заем, тогава финансовият заем на Дейвид Уилсън е мястото, което трябва да отидете, моля, кажете му, че г-жа Линда Макдоналд ви насочва Успех ................... ....

Отговори
0 9

Идва видов ден

18.02.2020 | 12:37

Смотаните недоносчета на комунистическите дирибей откраднаха всичко което можеше от държавата ама понеже са абсолютни некадърници съсипаха всичко Трябва да има търсене на отговорност и наказание след това

Отговори
19 2

popandoFF

18.02.2020 | 05:34

И после се чудим що не върви футбола в България...

Отговори
5 1

попов

17.02.2020 | 14:22

е и...

Отговори
10 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще помогне ли извънредното положение у нас срещу коронавируса?