Следвайте ни

Важно за шофьорите: Край на гафовете с винетките, няма да ги плащаме два пъти

viber icon

Край на двойното плащане на винетка заради техническа грешка при електронното й  закупуване!

Досега много шофьори бяха принудени да заплащат по два пъти за документа плюс компенсаторна такса от 70 лева, след като са спирани по пътищата от БГ Тол и се е оказвало, че нямат валидна винетка, защото са направили грешка при въвеждането на задължителните реквизити – регистрационен номер на колата или държава на управление.

Група депутати от ГЕРБ предложиха промени в Закона за движение по пътищата, които ще се гледат утре, става ясно от сайта на парламента.  Мотивите им са, че след анализ на постъпилите жалби и сигнали от собственици на превозни средства  най-честите грешки са абсолютно невиновно въведени грешни данни в системата. Например, при избор на държава от падащото меню хората вместо България кликат по невнимание на съседните две – Буркина Фасо или Бруней Даруссалам. Друг често срещан проблем е посочване на грешен регистрационен номер заради неволно разместени цифри. С голяма повторяемост поради невнимание е и избора на подкатегория на автомобила – „превозно средство до 3.5 тона” и „пътно превозно средство, вкл. с ремарке”, тъй като цените на винетките са едни и същи. Така се оказва, че несъществуващ автомобил има платена винетка, а съвсем реален – не.

Преди няколко месеца шефът на Урологията в УМБАЛ "Пловдив" проф. д-р Димитър Шишков сигнализира пред „Марица” за още по-странен бъг в системата на БГ Тол. При въвеждане на данните за собствения му лек автомобил от падащото меню за държава автоматично се зареждала Германия. Първият път известният лекар не забелязал грешката и така се оказал с невалидна винетка. Сумата от 97 лева потънала. Наложило се да плати и 70 лева компенсаторна такса, след като го патрул го спрял, и още веднъж да си купи документа. Тогава препатили шофьори го посъветвали да въведе наново ръчно всички данни за автомобила, въпреки че те се пазят в системата. 

„При покупка от интернет по-голямата част от браузърите предоставят на клиентите услуга за автоматично попълване на полетата с потребителски данни, обясниха тогава странния казус от Националното тол управление. Информацията се запазва в т.нар. кеш памет на браузърите и може да се въведе автоматично при попълване на информация в полета, сходни със запаметените (име, държава, град, адрес, е-мейл и др.). Това е функция на интернет браузъра, а не на сайта www.bgtoll.bg, дебело подчертаха от там.Точно затова горещо препоръчваме на шофьорите  преди плащането на винетна такса да изчистят кеш паметта на своя интернет браузър”, отговориха официално от ведомството. Бившият депутат Димитър Шишков обаче вече беше платил 164 лева за услуга, която струва 97 лв /цената на винетка за лек автомобил/. 

Според предложените промени решение за такива казуси вече ще има  -дадена е възможност при сгрешени данни за регистрационния номер, категория на МПС, държава на регистрация и др. собственикът да поиска промяна. След безспорно доказателство, че в България не съществува такъв автомобил / а това е много лесно за служителите на БГ Тол/, корекцията ще бъде допусната, става ясно от заложените текстове. 

Вяра Порязова

Вяра Порязова

Журналист - екип "Бизнес"

Вяра Порязова е завършила „Макроикономика” в ПУ. Има 2-годишна специализация по „Икономическа и политическа журналистика” към ФИСН в ПУ и курс към „Европейски стандарти в медиите”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (5)

Бунтата

Бунтата

03.03.2021 | 19:24

И тука трябва да се прочисти. Аман от некадърници и крадци.Всеки ден се усират герб и институциите и!!!!

Отговори
7 4
Юлия

Юлия

03.03.2021 | 18:33

Всичко ми беше точно, но ми излезе ремарке. Имайте предвид, че номерата на ремаркетата имат буква Е, а при мен няма такава. Опитах се повторно чрез ePay да закупя друга винетка, но системата не ми позволи, защото на вкарания от мен –правилно номер има вече активна винетка. Последва дълга кореспонденция, за която е валидна поговорката "Едно си баба зане, едно си бае". В крайна сметка и аз карах с 2 винетки. Никой не си признаваше вината.

Отговори
10 1
Един шофьор

Един шофьор

03.03.2021 | 18:06

Много прости хора има ейй не могат да си напишат правилно номера на колата.

Отговори
8 9
Бунтата

Бунтата

03.03.2021 | 19:22

Не са прости,а бг тол са некадърни!!! Ето пак излезе на яве кражбата на герб от толл системата.

Отговори
7 8
Ебачев

Ебачев

04.03.2021 | 00:30

С какво са виновни ГЕРБ че е пълно с некадърни и неграмотни хора в много от институциите ?

Отговори
5 3

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?