Следвайте ни

Важно за пенсионерите: Огласиха шокираща версия за пенсионната система

viber icon

1 януари 2021 г. се очертава като исторически ден за България. На тази дата ще станем първата държава, която е закрила пенсионната си система, откакто в края на ХIХ в. Ото фон Бисмарк създава първата в Германия. Поне ако се изпълнят намеренията на правителството за “увеличение” на пенсиите през следващата година, пише Виктор Иванов в "24 часа".

Пенсиите по философия са обезщетение, че конкретен човек е стигнал до възраст, в която вече не може да се труди.

Нещо като  застраховка  “старост” 

Разликата е, че по системата на Бисмарк, която все още е валидна за България, плащането на пенсиите е солидарно - сегашните работещи плащат за миналите. Още от създаването си обаче пенсионната система, като се изключат комунистическите диктатури, е обвързана с индивидуалния принос на всеки човек - колкото повече пари си внасял като осигуровки, толкова повече ще получиш един ден.

Точно обратното на социалното осигуряване е системата на социални помощи. При тях държавата решава, че дължи определен стандарт на гражданите си, и отпуска доплащане към тези от тях, които не могат да си го осигурят сами, независимо дали са работещи, безработни, или пенсионери.

Именно социални помощи предлага да плаща правителството от 1 януари. Защото в предложеното увеличение на пенсиите няма логика, характерна за осигурителна система. И

пенсиите  всъщност стават  подаяние, което  едно или друго  правителство “дава” на възрастните хора.

Какво предлага финално този кабинет и е разписано в бюджета на държавното обществено осигуряване?

1. Минималната пенсия става 300 лв., максималната 1440 лв. от 1 януари.

2. Всички останали пенсии се увеличават с 5% от 1 юли, но само тези с размер между 300,01 лв. и 369 лв. ще получат купони за храна на стойност 120 лв.

3. Осигуровките не се променят, вместо това дефицитът в НОИ ще мине 6 млрд. лв., т.е. близо половината от социалните разходи ще се покриват с пари от правителството, а не от осигурителните вноски.

Първите две точки всъщност на пръв поглед дори звучат добре. Има грижа за доходите на възрастните. Е, вярно, появява се едва няколко месеца преди избори, в разгара на антиправителствени протести, но все пак я има. Нито една от тези промени обаче не почива на здрав разум и изчисления на експертите от НОИ и социалното министерство, а на хрумвания на управляващата коалиция и последващо натаманяване на числата от финансовия министър Кирил Ананиев. Социалната министърка Деница Сачева е хвърлена на  амбразурата да защитава незащитимото.

Ефектът от увеличението на минималната пенсия на 300 лв. всъщност е, че над 1 милион пенсионери - половината от всички, ще получават най-ниското възможно плащане. Което на всичкото отгоре е незаслужено, защото изчислени по пенсионната формула и в момента 317 862 пенсии трябва да са под сегашната минимална от 250 лв.

Всъщност според статистиката на НОИ в момента има само 11 пенсионери, които са заслужили пенсия от 250 лв. Това показват данните към септември. На всички останали се доплаща, а от Нова година ще се доплаща на много повече.

В същото време доходите на тези хора, които наистина са си заработили пенсиите, не само не се увеличават със същата стъпка, напротив те опасно се приближават до границата на минималната пенсия. И полека, уж мислейки за доходите на възрастните, правителството създава специална каста от стари бели цигани. В която ще се вливат все повече хора.

Дори и през 2020 г. при минимална пенсия от 250 лв. 1/3 от новите пенсионери не успяват да изпълнят изискванията, за да я получават реално. А се оказват субсидирани. И този дял през 2021 г. ще расте, защото логиката на пенсионната система просто не може да отговори на политическите капризи.

И ще се върне в състоянието си от комунизма - всеки получава по нещо, колкото да не умре, активните борци малко вповече от нужното.

Реално от 1 януари пенсионната система ще загуби основата си, която е справедливост на пенсиите спрямо внесените осигуровки. Което допълнително ще натовари системата, защото

ще откаже  работещите да се осигуряват на реалните си доходи

Просто няма да има смисъл, ако човек е сигурен, че така или иначе ще вземе някаква минимална пенсия, която така или иначе ще определи някакво правителство. Показателно е, че средната пенсия догодина ще е дори

по-малка от  1/3 от средната заплата,

след като при нормално функционираща пенсионна система би трябвало да е между 60% и 2/3 от средната заплата. За да може наистина да осигури доход на хората, които са се осигурявали нормално през кариерата си.

Лишено от справедливост е дори предложението за специалната хранителна помощ само за някои бедни пенсионери. С мотива, че тези на минималната пенсия вече ще са получили 50 лв. увеличение. Но все пак остават без допълнителните 50 лв., които до март им раздава правителството като бонус и също са доста под линията на бедност.

Допълнително за разрушаването на пенсионната система ще допринесе и “замразяването” на осигурителната тежест.

Вторачен в близките избори, Бойко Борисов категорично се противопостави да се повишават минималните осигурителни прагове, както и да не се вдигне максималният осигурителен доход на 3200 лв. Което щеше да донесе между 50 и 70 млн. лв. още приход в НОИ. Допълнително тази мярка натиска надолу средния осигурителен доход, а той е част от формулата за изчисляване на пенсиите. И в общи линии колкото по-нисък е средният доход, към който се пресмята пенсията,

толкова по-ниска  е и пенсията 

Още един мотив цялата система рязко да стане безсмислена и ненужна.

Очевидно изборът е парите за старост да се разпределят като помощи - на глава, независимо какви са нейните заслуги за събирането на приходите през предходните 40 г.

Разрушаването на пенсионната система и финансирането на пенсии със заеми, обаче винаги водят до един-единствен вариант - фалит, диктат на МВФ и Световната банка и отново реформа.

Да питаме Гърция затова преди да правим тази крачка.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (15)

Някой си

Някой си

24.10.2020 | 16:37

Коефициента за година трудив стаж да се увеличи на 1-4..Годините трудов стаж са от съществено значение

Отговори
1 0
Георги Георгиев

Георги Георгиев

23.10.2020 | 15:55

Нищо не направихте за хората който са работили и осигурявали!!!Какво е 5%??????Минимала и максимална с20% защо????С тези 5% ли ни осигурявате достойни старини.Това е подигравка!!!

Отговори
4 0
Чичо

Чичо

23.10.2020 | 05:32

При социализма пенсията беше 70 % от работната заплата.

Отговори
13 1
Чичо

Чичо

23.10.2020 | 05:27

.........при комунизма (социалзма) пенсиите били колкото да не умре човек, глупости. Пенсиите бяха 70 % от работната заплата.

Отговори
9 1
BLACK SEA

BLACK SEA

22.10.2020 | 13:38

БАБИТЕ НИ МОЖЕ И ДА НЕ ЗНАЯТ,КАКВО Е ТУЙ ФЕЙСБУК.......АМА И НИЕ ЕДВА ЛИ ЩЕ ДОЖИВЕЕМ ДА РАЗБЕРЕМ,ЩО Е ТУЙ ПЕНСИЯ......

Отговори
15 4
КОНСТАНТИНОВ

КОНСТАНТИНОВ

22.10.2020 | 08:51

ДА ОБЕСИМ БОРИСОВ И ПРАВИТЕЛСТВО И ВСИЧКО ЩЕ СЕ ОПРАВИ.

Отговори
20 5
Пенсионер

Пенсионер

21.10.2020 | 21:13

Пенсионната система не трябва да е солидарна. Работил си 5 години в живота си, ще получаваш като за 5 години и толкова. Ааааааа. Цял живот храня хрантутници, където по цял ден се почесват. Аааа

Отговори
51 5
ДидиДиди

ДидиДиди

23.10.2020 | 12:11

И аз така мисля който не е работил не е дал нищо на тази държава хоп300лв защо????

Отговори
12 1
Аз конкретната

Аз конкретната

21.10.2020 | 17:13

Не е редно той ниските и той високите пенсии да нарастват със сто лева и от средната между тях само с 20 лева-това си е недомислие.И долната и горната граница са хитреци едните несъвестни работници а другите тарикати....

Отговори
41 4
Никола Стефанов

Никола Стефанов

21.10.2020 | 14:39

На чужд гръб и сто тояги са малко. Така е когато на върха нямат капацитет. За 30 години само г-н Калфин предложи нещо нормално.

Отговори
30 4
Баба

Баба

21.10.2020 | 14:12

Защо не актуализират според стаж а и към днешните заплати .ако преди20 г. Вземах заплата 300лв тогава беше висока а сега взимам под минималната

Отговори
42 3

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?