Следвайте ни

В Гърция можем да пробием с мебели, в Румъния - с авточасти

viber icon

Сектор от българската икономика е реализирал петцифрен ръст в износа за последните пет години. В периода 2014-2019 г. най-бърз скок в експорта бележат велосипедите и мотопедите с помощен двигател. В тази група износът за 2019 г. възлиза на 196 млн. долара, а ръстът за периода е 12 232%. Това стана ясно на онлайн събитие на Министерство на икономиката, Агенцията за насърчаване на малките и средните предприятия и Института за пазарна икономика. Целта беше да се направи изследване къде зад граница имат шанс родните продукти, особено след като са ясни първите последици от коронакризата.

България е шестият най-голям износител на електрически велосипеди в Европа. Групата на велосипедите е следвана от тази на гъстометрите, аерометрите и други подобни плуващи инструменти, където е отчетено завишение в износа от 1398% между 2014 и 2019 г. България и други страни от региона на Централна и Източна Европа бързо заемат пазарен дял в доставките на някои електрически съоръжения и компоненти, включително акумулатори, печатни платки, елнагреватели, като в този сектор основните конкуренти са доставчици извън ЕС, предимно Китай и други страни от Азия. Страната ни също така се специализира в доставките на медицински и измервателни и инструменти, като заема исторически сериозните позиции в развити индустриални страни като Швейцария, САЩ и Япония.

Къде имаме шанс

Родните предприятия биха могли да се реализират успешно в страните​ съседки, а именно: в Румъния с продажба и части за машини и автомобили, в Гърция ​- със стоки, обслужващи домакинства и туризъм, като мебели, осветителни тела и др., в Сърбия и Северна Македония - с машини, съоръжения, електроуреди, резервни части, акумулатори и др. 

Вяра Порязова

Вяра Порязова

Журналист - екип "Бизнес"

Вяра Порязова е завършила „Макроикономика” в ПУ. Има 2-годишна специализация по „Икономическа и политическа журналистика” към ФИСН в ПУ и курс към „Европейски стандарти в медиите”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?