Следвайте ни

Туроператорите искат гаранционен фонд

viber icon

Туроператорите настояват за създаването на Гаранционен фонд, който да защитава потребителите в случай на неплатежоспособност на туристическия оператор и при форсмажорни обстоятелства. Това ще е вид спасителен пояс, стана ясно на пресконференция вчера на Обединение "Бъдеще за туризма".

Датата 13 март наближава, а това е срокът, в който трябва да бъдат обезпечени потребителите, които са заплатили през миналата година екскурзии и почивки, но те не са се осъществили заради пандемията. Зам.-председателят на УС на Обединението Димитър Балтов е категоричен, че туроператорите няма да успеят да спазят ангажиментите си към клиентите, затова ще търсят спешна среща с премиера Бойко Борисов.  

„В Гаранционния фонд  всички туроператори и туристически агенти ще плащат вноски. Те се събират в капитала на ГФ и чрез него се гарантират сумите, които клиентите заплащат на туроператорите. В случай на несъстоятелност на туроператор, фондът се намесва и възстановява парите на клиентите, ако самото дружество не може да направи това с оставащите си активи“, обясни Балтов. 

Вяра Порязова

Вяра Порязова

Журналист - екип "Бизнес"

Вяра Порязова е завършила „Макроикономика” в ПУ. Има 2-годишна специализация по „Икономическа и политическа журналистика” към ФИСН в ПУ и курс към „Европейски стандарти в медиите”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?