Следвайте ни

На ресторант от понеделник - с маска, на танци - с кърпичка

viber icon

Ще трябва ежедневно да инвестираме суми за дезинфекциращи препарати, предпазни средства, ръкавици, оплакват се ресторантьорите.

Здравният министър Кирил Ананиев разреши на заведенията на закрито да отворят в понеделник при спазване на строги мерки за хигиена и дистанция между клиентите. Никой обаче не се зарадва от новината. Нещо повече, ресторантьорите продължават час по час да влизат на сайта на министерството, защото чакат ключова развръзка. Според първоначалната заповед в закритите заведения клиентите трябва да са с маска. Което е абсолютно неприложимо, когато човек е дошъл с цел да се нахрани.

Очакваме институциите да пуснат разяснения за това, защото в противен случай всичко се обезсмисля, притеснени са пловдивските ресторантьори. Клиентите трябва да се хранят като жените с бурки в арабските държави, шегуват се те. По думите им, такава ситуация автоматично ги лишава от консумация на закрито. В крайна сметка късно снощи ведомството на Кирил Ананиев излезе с ключовите указания, според които маските за гостите отпадат, остават задължителни само за персонала.

Без флиртове

Няма яснота също и как ще се процедира на дансинга. Повечето заведения имат оркестър -  ако не свой, то гостуващ и ако те изпълнят блус, според настоящите правила в условия на пандемия съпруг трябва да танцува само със съпругата си или двойка, които живеят под един покрив, обмислят различни хипотези от заведенията. Ние няма как да проверяваме този факт. А ако се хванат на хоро, какво правим, и това е въпрос без отговор.

Когато отвориха танцовите зали, оттам демонстрираха как се играе народният танц без допир с друг човек. Танцьорите се хващаха за въженце, а не за ръцете на съседа си. Другият вариант е да раздаваме кърпички от заведението, дават идея от бизнеса. 

Липсва ентусиазъм

Отваряме без фанфари и особено големи очаквания, разказва собственикът на механа „Дядо Либен“ Иван Вягов. От следващия петък влиза и оркестърът, така че надявам се дотогава неизвестностите с танците да са решени. Преди да стъпи корона истерията в България, той беше въвел 50 грама безплатна ракия за „добре дошъл“ и за „дезинфекция“ на всеки клиент. Сега обаче е позагубил чувството си за хумор. В такава ситуация е по-добре да си без много надежди, за да не излезеш излъган, философски заключава той. Двата месеца "във фризера" бяха изпитание за целия бизнес, особено на тези, които ползват площи под наем.

Инвестиции и отстъпки

Ресторантьорският бизнес е гъвкав. Преди няколко години, когато влезе в сила забраната за пушене на закрито, той надигна глас, шумно протестира, после инвестира в обособени зони с добра вентилация. И нерядко газеше правилата.

Сега обаче е различно. На собствениците на заведения ще им се наложи ежедневно да инвестират суми за дезинфекциращи препарати, предпазни маски, ръкавици. От „Сентръл парк“ обявиха на фейсбук страницата си, че вече работят с последно поколение съдомиялни машини, които мият и дезинфекцират посудата при 90 градуса.

Отваряме със специални пакетни „корона цени“, посочват от ресторант „Бохеми“. Заведението има лошия късмет да направи своя дебют точно в това смутно време. Не можем да разчитаме на резервации за изпращания на абитуриенти, защото те са правени още миналата година, а нас тогава ни е нямало на картата, посочват от мениджмънта. Затова големият им коз ще бъдат цените.

Абитуриентите ще съживят оборота 

Към края на юни вероятно ще се усети оживление по ресторантите, предполагат от „Малката Марица“. За тогава са отложени абитуриентските изпращания, които традиционно вдигат оборота. Местата отдавна бяха резервирани и капарирани, с единствената разлика, че бяха за месец май, посочва Христо Господинов. Готови сме на всякакви отстъпки и бонуси, но тях сме ги правили и преди пандемията. Нерядко се е случвало клиенти с по-обрани доходи да не поръчат тематична украса, но пък отвсякъде им личи, че много я харесват. Правим го като комплимент от нас за тях, а сега такива жестове ще трябва да зачестят, смятат от "Малката Марица".  

 

ВЯРА ПОРЯЗОВА,  ИВАН КИРЕВ

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?