Следвайте ни

Що е то фонд на Европейския съвет по иновациите (ЕСИ)

viber icon

Фондът на Европейския съвет по иновациите (ЕСИ) е създаден през юни 2020 г. Той има за цел да запълни критичния недостиг на финансиране, с който се сблъскват иновативните предприятия, когато се опитват да придвижат своите технологии от равнищата на висока технологична готовност към етапа на пазарна реализация. 

Фондът ще спомогне за преодоляването на този недостиг в началния етап, където пазарът на рисков капитал в ЕС все още изостава в сравнение със световния пазар на рисков капитал. Основната му цел е не да търси максимална възвръщаемост на инвестициите, а да постигне траен положителен ефект, съпровождайки като инвеститор на „търпелив“ капитал растежа на предприятия, които разработват водещи технологии.

Фондът подпомага с финансиране от 0.5 до 15 милиона евро компании с пробивни иновации и с включване в програмата EIC Accelerator, която предлага смесена финансова подкрепа - безвъзмездна помощ и собствен капитал. 

Така за първи път Европейската комисия ще прави директни дялови инвестиции между 10% до 25% в стартиращи компании. 

Дяловете на ЕК ще се управляват от Европейската инвестиционна банка, в качеството <210> на съветник на Комисията. С това EIC ще увеличи рисковите инвестиции в компании в начален етап на развитие и ще компенсира разликата между Европейския съюз, където рисковите инвестиции остават на ниски нива, и глобалния пазар, където те са чувствително по-високи.

Фондът ще се финансира по линия на Horizon Europe - Рамковата програма на ЕС за научни изследвания и иновации (2021-2027). В зависимост от търсенето и качеството на предложенията, се очаква поне една трета от бюджета на EIC да бъде под формата на собствен капитал, управляван от фонда на EIC. Очаква се фондът да увеличи финансирането за иновации с високо въздействие чрез привличане на частни инвестиции, съвместно инвестиране с фондове за рисков капитал, национални банки, корпоративни фондове и други частни инвеститори.

Освен финансирането със собствен капитал компаниите, подкрепяни от EIC Accelerator, ще получават безвъзмездно финансиране до 2,5 милиона евро и ще имат достъп до наставничество, бизнес коучинг и провеждане на срещи с инвеститори, корпорации и предприемачи.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?