Следвайте ни

Ще се промени ли левът, след като влязохме в чакалнята за еврото?

viber icon

След влизането ни в чакалнята на Еврозоната валутният курс няма да се промени. От понеделник няма да има нищо по-различно за българите от гледна точка на валутния курс и запазването на валутния борд.

Това коментира главният икономист от Института за пазарна икономика Лъчезар Богданов в ефира на Нова телевизия.

Изказването му е във връзка с влизането на България в чакалнята на еврозоната (ERM II).

По думите му още при създаването на общата европейска валута е предвиден механизъм, в който всички валути с плаващи курсове трябва да ги фиксират поне две години, за да се провери дали икономиките им могат да се адаптират. Това важи както за България, така и за страни като Естония и Литва, където има валутен борд.

Най-краткият период за въпросната адаптация или престоя в ERM II е две години, някои страни обаче са били в чакалнята в продължение на седем или осем години. "Нямаме гаранции и не може да се каже кога България и Хърватия ще приемат еврото", продължи Богданов.

Експертът подчерта, че Еврозоната си е взела поука от случилото се с Гърция и Италия, където бяха изтеглени дългове в особено големи размери, подобно нещо не би могло да се случи у нас.

Експертът обясни и какви ще бъдат последиците за икономиката, вследствие на коронавирусната пандемия.

"Тепърва предстои истинското преструктуриране - някои сектори ще трябва да се свият", заяви той.

Според прогноза на Европейската комисия се очаква безпрецедентен спад от 8.7 % на година, но само в случай че пикът на пандемията е отминал, а страните трябва да се справят единствено с последствията от COVID-19 и преструктурирането на икономиката.

Коментари (2)

заблуди

заблуди

11.07.2020 | 20:45

"Експертът подчерта, че Еврозоната си е взела поука от случилото се с Гърция и Италия, където бяха изтеглени дългове в особено големи размери, подобно нещо не би могло да се случи у нас." И защо не би могло да се случи? Няма да има Валутен борд, управляващите ще могат да взимат неограничено външни кредити, които след това народът да връща! Курсът на лева също става плаващ - може да се променя в зависимост от икономиката....

Отговори
4 1
Даниел

Даниел

11.07.2020 | 20:24

Едно лошо предсказание ;\

Отговори
2 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кого бихте гласували, ако изборите бяха днес?