Следвайте ни

С промяна в закона: Индустриалните зони стават паркове в 3 категории

viber icon

Специален законопроект за индустриалните паркове ще бъде внесен за обсъждане в Министерски съвет. ​С нормативния акт ще се улесн​ят бъдещите инвеститори, като се облекчат процедурите и се намали броят на изискваните документи за стартиране на бизнеса.

Подобен закон е ключов за развитието на Пловдив като индустриален център. При посещението си в края на юни под тепетата министърът на икономиката Емил Караниколов потвърди, че законът е готов и даде града като пример за успешно икономическо и бизнес развитие.

В новия закон отпада терминът "индустриална зона", който беше въведен през 2007 г. в Закона за насърчаване на инвестициите. Обособяват се три вида паркове - общ (без специализация на производствените дейности), специализиран (един вид производство и свързани с него дейности) и специализиран за високотехнологични дейности.

Законопроектът предвижда индустриалният да е разположен на урбанизирана територия, или самият той да е обособен като самостоятелна урбанизирана територия. Общата му площ не трябва да бъде по-малка от 300 дка, тъй като целта е да се оптимизира инфраструктурата. Изключения се допускат, когато паркът е специализиран за високотехнологични дейности или за услуги, интензивно базирани на знания. В такива случаи минималната му площ трябва да е съответно 100 дка и 10 дка.

Друга съществена промяна ще дойде именно в Министерството на икономиката, където ще поддържа регистър на индустриалните паркове. В него ще се вписват само тези, които отговарят на изискванията на новия закон.

Необходимите за целта документи включват концепция, бизнес план, подробен устройствен план, договор за експлоатация с оператор, както и правилник за организация в парка, с който се определя как ще се проектира и строи вътрешната инфраструктура, какъв е редът за придобиване на имоти на територията му, какви услуги предоставя операторът на инвеститорите, какви са допустимите дейности, както и какви са правата и задълженията на потребителите.

Станимир Кронев

Станимир Кронев

Репортер-редактор - екип "Бизнес"

Станимир Кронев е завършил журналистика в СУ и финанси в ПУ. Участва в създаването на редица културни и развлекателни събития в Пловдив. Публикува в американски издания.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кого бихте гласували, ако изборите бяха днес?