Следвайте ни

Развали се новата кола на пловдивчанин, отказаха му гаранция СНИМКИ

viber icon

Пловдивчанинът Гаро Съваджиян е местен предприемач. Собственик е на успешна фирма за търговия на хранителни стоки в града под тепетата. Предвид сферата на дейност, фирмата му има нужда от коли, които Съваджиян набавя. С една от последните обаче той се сблъсква със странен проблем – отказан му е гаранционен сервиз. 

 Преди около 2 години и половина той закупува  „Дачия докер“ за фирмена кола от оторизиран дилър на „Рено“ и „Дачия“ в Пловдив. Получава 6 години гаранция, както и 10 години гаранция на акумулатора, тъй като е хибрид. В средата на май обаче се появява проблем – колата не превключва на газ след достигане на работната температура. Съваджиян посещава оторизирания сервиз, но от там му заявяват, че причината за проблема е некачествено гориво, а гаранцията не покрива проблем от газ или бензин с ниско качество. От сервиза дори му дали официално становище. Част от него гласи: 

„След направената пълна проверка и диагностика на автомобила бе установено, че сърцевината на затварящия вентил на изпарителя е блокирала вследствие на натрупване на налепи (отлагания) от използваното гориво, които възпрепятстват нормалното му функциониране. След почистване на въпросния вентил се е възстановила нормалната работа на газовата уредба. Гореописаното не се счита за гаранционен казус, тъй като производителят носи отговорност единствено за неизправности, причинени от производствен дефект или некачествена изработка, довели до повреда на съответен елемент или агрегат. Гаранцията на автомобила не покрива неизправности, възникнали вследствие на външни фактори като неправилна експлоатация, некачествено гориво, природни бедствия, пътнотранспортни произшествия и т.н.“. Съваджиян смята отказа от ремонт за пълен абсурд. В крайна сметка броил малко над 100 лв., за да оправи колата.

„Проблемът не е в парите, а е принципен. Винаги зареждам от една и съща бензиностанция, може би 2-3 пъти се е случило да заредя от друга. Не ми е за парите, но защо трябва да ме бъзикат? По тази логика лекар може да откаже да те лекува, защото си се разболял от храната, която си купуваш и ядеш“, смята той. 

Пловдивчанинът сподели, че има подобен казус и с каското. „Закарах една кола, която стои паркирана и често я драскат. Застраховката не покривала това. Дал съм 1000 лв. за застраховка, но каква е ползата тогава? Друга кола пък също закарах за ремонт, но той струвал под 120 лв. и не се признавало каското. Много странни изисквания“, смята предприемачът.

“Марица“ не успя да се свърже с представител на оторизирания сервиз в Пловдив, но от становището по случая става ясно, че шофьорите трябва да са особено внимателни откъде и какво гориво зареждат в колите си. 

Тони Михайлов

Тони Михайлов

Репортер

Тони Михайлов е завършил магистратура „Журналистика, реклама, PR“ в ПУ „Паисий Хилендарски“. Бил е репортер и водещ на дневни блокове в Информационна агенция и радиоверига "Фокус".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (7)

Недоволен от ЕСПАС АУТО

Недоволен от ЕСПАС АУТО

20.06.2021 | 19:13

ЕСПАС АУТО и сервизът им отдавна са намалили качеството на услугите под морското равнище. Повечето монтъори (специалисти), действат на принципа проба-грешка. Сменят дадена част, ако се оправи добре, ако не сменяме следващата. Нека господина да им спретне едно дело, да видим кое е гаранционен проблем, кое не и защо като се очаква да има полепи по клапана не са си сложили филтър преди него? Иначе 6г. гаранция - ама измамна - гарантирано от ЕСПАС АУТО! Иначе е крайно време да влезе закон, който да задължава управителя на даден автосервиз да има инженерно образование, а не да е завършил ПУЦ, в най-добрия случай автото.....

Отговори
7 1
Жоро

Жоро

20.06.2021 | 18:40

Каква гаранция очакваш от (неу)Дачия? Аз имам нов VW: нито те, нито застрахователят са ми отказали нещо за двете години откакто купих колата.

Отговори
4 0
мдааа

мдааа

20.06.2021 | 16:46

Има такива врътки и човек трябва да е нащрек .например ако не ти смени маслото оторизиран сервиз не признават гаранционен срок .Да ама смяната на маслото е не е безплатна а дерат до кръв.Който си е имал работа с шкода знае какво баташко клане и при тях.

Отговори
15 1
Урди Урдев

Урди Урдев

20.06.2021 | 15:48

В крайна сметка си има гаранционни условия в договора за покупко-продажба. Сега трябва да заведе дело, да назначат експертиза и от сервиза да докажат, че проблема е в следствие на некачествено гориво, а не в повреден изпарител например.

Отговори
15 2
пуц по журналистика

пуц по журналистика

20.06.2021 | 15:19

От кога кола на газ и бензин я водат хибрид бре пуцаджии.Къде има Дачия да е хибрид.Божкееее

Отговори
32 1
Истината

Истината

20.06.2021 | 16:12

Дачия Спринг е хибрид, от 2021 година , но още не е пристигнала в България

Отговори
13 3
до Истината

до Истината

20.06.2021 | 17:17

Да не сте завършили един и същи ПУЦ с репортера на тая страница.Я кажи професоре правиш ли разлика между хибрид и електрически автомобил

Отговори
9 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?