Следвайте ни

Разкол и тайни договорки! Ресторантьорите се изпокараха

viber icon

Разкол и тайни договорки сред ресторантьорите! Едните се готвят за мощен национален протест утре пред Министерски съвет, а другите договориха с властта отваряне на заведенията чак на 1 март.

Многохиляден протест ще има, като призоваваме всички, които дойдат, да носят тенджери, черпаци и други „оръдия на труда”, съобщи Ричард Алибегов в извънредно включване във фейсбук страницата на Сдружението на заведенията в България /СЗБ/ и Българската асоциация на заведенията /БАЗ/. Той дебело подчерта, че членовете на организацията не са се отметнали от идеята да отворят заведенията на 1 февруари, въпреки че не е разрешено. Ще се действа по италианския модел, както направиха кръчмите на Ботуша, а по – късно и в Чехия. „Какво ще ни направят, ще ни застрелят ли?”, риторично попита Алибегов и се ангажира да се спазват противоепидемичните мерки.

Междувременно хора на третата голяма браншова организация – асоциацията на хотелиерите и ресторантьорите /БХРА/ са срещнаха днес следобед със здравния министър Костадин Ангелов и в конструктивен тон стигнаха до общо решение, че заведенията трябва да отворят поне след месец, на 1 март при 50% заетост и с вечерен час 22.30 часа. СЗБ и БАЗ изригнаха: Ние не сме участвали в срещата и не сме се съгласявали с дата на отваряне през март, декларираха те. Собствениците на заведения, членове на двете организации, съзряха пъклен план в действията на колегите си. Според последната заповед на здравния министър ресторантите към хотелите имат разрешение да работят и така те завъртяха немалки обороти, особено по декемврийските празници. Мълвата носи, че те са обслужвали и външни клиенти, които не са имали нощувки в съответния хотел, и така са „си пълнели гушите” за сметка на останалите затворени бизнеси. Така че те имат интерес „останалите заведения да стоят под ключ възможно най-дълго”, коментират собствениците със самостоятелни обекти.

Вяра Порязова

Вяра Порязова

Журналист - екип "Бизнес"

Вяра Порязова е завършила „Макроикономика” в ПУ. Има 2-годишна специализация по „Икономическа и политическа журналистика” към ФИСН в ПУ и курс към „Европейски стандарти в медиите”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Щом е протест знаем отговорите на мафията

Щом е протест знаем отговорите на мафията

27.01.2021 | 09:24

Изпокарали се, могат да ги изкарат и че се сбили, напушели, наркомани, блокират движението, вандали. За овцете, може да са всякакви.

Отговори
1 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай