Следвайте ни

Проучване в ЕС: Българите най-често се лъжат с фалшиви стоки

viber icon

България е с най-висок дял потребители - 19%, подведени да купят фалшиви продукти. Това показва проучване на службата на Европейския съюз за интелектуална собственост. След нас са Румъния (16 %) и Унгария (15 %). За сравнение - Швеция и Дания са с най-ниските дялове на измамени в рамките на ЕС - 2 и 3%. Установено е, че подправените продукти представляват 6,8% от вноса в ЕС на стойност 121 млрд. евро и обхващат всички сектори: козметика, играчки, вино и напитки, електроника, облекло и дори пестициди.

Заради ковид пандемията нараснаха и подправени лекарствени продукти като антибиотици и обезболяващи препарати, както и други медицински продукти като лични предпазни средства и маски за лице.

Цифровото пиратство също е привлекателен пазар за нарушителите. Налице са значителни загуби при IP телевизията (IPTV) - телевизионно съдържание, което се получава чрез интернет връзка. Всяка година доставчиците на незаконна IPTV в ЕС печелят почти 1 млрд. евро, като нанасят вреда на създателите на съдържание и на законните компании.

Имитациите нанасят значителни вреди и на икономиката на ЕС, най-вече на малките и средните предприятия, като само в България този дял е 39,7%, установено е още в проучването.

Мария Петрова

Мария Петрова

Журналист - екип "Бизнес"

Мария Петрова е ръководител на екип "Бизнес". От 2006 г. работи във вестник „Марица“. С награди от посолствата на USA и Ирландия и приз Зелено перо.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (3)

Чери

Чери

15.06.2021 | 17:18

Славуца дане си търси младо гадже ( любовник )

Отговори
1 0
Българин

Българин

15.06.2021 | 14:13

Важното е да е на сметка

Отговори
2 0
Боги

Боги

14.06.2021 | 23:37

Институции, защо спят. Разярените комуняги дойдоха разфасоваха държавата, съсипаха бизнеса, няма контрол и всеки си прави калво си иска. Незнам до кога, ще тестват нервите на Българина!

Отговори
2 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?