Следвайте ни

Предлагат таван на заплатите и бонусите в държавните предприятия

До 10 хил. лева да получават изпълнителните директори

viber icon

Таван на заплатите и бонусите в държавните предприятия. До 10 хил. лева да получават изпълнителните директори. Предложението вече е публикувано за обществено обсъждане. Според него компаниите да могат да разпределят и солидни бонуси на база на добрите резултати на фирмата.

Петцифрените заплати са едно от предложенията, които са публикувани за обществено обсъждане при промени в Закона за публичните предприятия. Така изпълнителните директори могат да получат възнаграждения в размер на до 18 минимални работни заплати или 10 980 лева. Членовете на борда на директорите пък ще могат да получат максимална заплата в размер на 6 600 лева. 

За формирането на възнагражденията има обаче заложени и изисквания. Кой колко ще получава зависи от това какъв е размерът на активите на фирмата, какъв е броят на персонала и какви са наличните задължения. Фокус е поставен и върху бонусите, които ще получават служителите. Парични стимули ще се дават, ако дружеството няма финансови задължения или след решение на общото събрание на предприятието.Според икономисти обаче ръстът на възнагражденията в публичния сектор изпреварва ръста на заплатите в реалната икономика. Въпреки планирания ръст според експерти заплатите в публичния сектор остават доста по-назад в сравнение с частния. 

 

При добри резултати публичните дружества могат да получат и годишни бонуси около 40 хил. лв. Идеята заплащането и бонусите да бъде обвързана обаче с постиженията на компанията срещна одобрението на анализаторите. Предложениете промени в Закона за публичните предприятия са качени за обществено обсъждане.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?