Следвайте ни

По цифрови технологии сме на опашката в ЕС

viber icon

Освен по най-ниски заплати и най-малки субсидии в областта на агросектора, България е на едно от последните места в Европейския съюз в областта на цифровите технологии. Това показва индексът за навлизането на цифровите технологии в икономиката и обществото (I-DESI) за 2020 г., обявен в доклад на Европейската комисия.

Възрастните, които притежават основни цифрови умения, са едва 29% в сравнение със средно 58% за ЕС. Само 11% имат умения над средното равнище - малко под една трета от средната стойност за общността.

България е доста под средната стойност при интегрирането на цифрови технологии. Родните предприятия все още не се възползват напълно от възможностите, предлагани от онлайн търговията - едва 7% от малките и средните фирми продават онлайн, 3% от тях реализират трансгранични продажби и само 2% от оборота им е от търговия онлайн. И една добра новина - България се справя сравнително добре в областта на свързаността, особено при широкия достъп до свръх високоскоростни и мобилни широколентови мрежи.

Финландия, Швеция, Дания и Нидерландия са лидери по отношение на цялостните резултати в областта на цифровите технологии в ЕС. Малта, Ирландия и Естония ги следват плътно. Международният индекс за навлизането на цифровите технологии в икономиката и обществото (I-DESI) показва, че най-добре представящите се държави от съюза са и световни лидери. Любопитен факт от изследването е, че най-големите икономики в Европа не са на челните места. Препоръката към тях е скоростта на цифровата трансформация да се увеличи, за да може ЕС да осъществи успешно двойната цифрова и екологична трансформация. В тази връзка най-голям напредък през последните пет години е постигнала Ирландия, следвана от Нидерландия, Малта и Испания, показва още I-DESI.

В заключение се посочва, че има напредък във всички държави членки и всички ключови области. Това придобива още по-голямо значение в контекста на пандемията от коронавирус, която показа колко важни са станали цифровите технологии. Освен това показателите на I-DESI сочат, че държавите, членки на ЕС, трябва да увеличат усилията си за подобряване на покритието с мрежи с много голям капацитет, разпределяне на радиочестотен спектър за 5G, подобряване на цифровите умения на гражданите и осигуряване на по-нататъшна цифровизация на предприятията и на публичния сектор.

Мария Петрова

Мария Петрова

Журналист - екип "Бизнес"

Мария Петрова е ръководител на екип "Бизнес". От 2006 г. работи във вестник „Марица“. С награди от посолствата на USA и Ирландия и приз Зелено перо.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?