Следвайте ни

Пловдив с най-евтина вода през 2021 година

Искат сваляне на цените в 17 области заради лошо качество

viber icon

Водата ще поевтинее в 17 области в страната от 1 януари догодина. Дали? Предстои да видим.

Причината е, че местните ВиК дружества не са изпълнили изискванията за качество на предлаганата от тях услуга и Комисията за енергийно и водно регулиране предвижда да ги санкционира с понижение тарифите им.

В други 8 области, сред които и София-столица, водата ще поскъпне, а в останалите цената остава непроменена. Най-много ще поскъпнат ВиК услугите в столицата - с 6%, и в Разград – с 6,08 на сто. Там цената ще достигне 3,628 лв/куб.м Така от догодина

Така разградчани ще плащат най-скъпата вода у нас, а най-ниска ще е цената в Пловдив. Кубик вода под тепетата ще струва 2,233 лева, което е незначително повишение с 0,27%.

В Добрич и Шумен, където в момента тарифите за ВиК услугите са най-високи, се предвижда понижение на цените, съответно с 13,07% и 3,28%. Двете области са сред 17-те в страната, в които водните дружества не са изпълни заложените в бизнесплановете им параметри за качество на услугата.

Най-голямо ще е понижението на цената в Сливен -14,44 на сто. В Бургас се предлага намаление на тарифата с 10,39%, а в Ямбол с 12,54 на сто.

При определяне на проекта за корекции на цените са сравнявани показателите за качество на питейната вода и налягането във водопроводната система. Проверено е дали заложената в бизнесплана рехабилитация на водопроводната мрежа съвпада с изпълнената.

Оценявана е също събираемостта на вземанията, ефективността на изграждане на водопроводното стопанство, обясняват от КЕВР.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

ГЮРО

ГЮРО

29.11.2020 | 19:38

Ами удряйте, какво чакате? Не може пловдивчани да плащат по-малко от шопите.

Отговори
1 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?