Следвайте ни

Първо в "Марица": Плащат 24 лева на калпак и за други професии

viber icon

Социалното министерство разшири обхвата на мярката за компенсации на затворените бизнеси и увеличи броя на служителите, които имат право на помощ от 24 лв. дневно, защото са в неплатен отпуск за периода на въведения локдаун. Така вече освен ресторантьорите, езиковите и образователни центрове и служителите във фитнеси от подпомагането могат да се възползват и професионалните колежи, които са затворени от 29 октомври, както и работещите в игрални зали и казина, ако нямат онлайн дейност. Това съобщи за „Марица“ социалният министър Деница Сачева.  Промените в заповедта са подписани в късния следобед на понеделник. 

„Не подпомагаме хазарта, а работещите там“, подчерта ресорният министър. По 24 лв. дневно ще могат да взимат и фризьорите и козметиците, шивачите, служителите в химическо чистене и перални, които се намират на територията на търговските центрове и молове.

Право имат още заетите в икономическите дейности, свързани с концерти, създаване и представяне на представления на живо като оперни, оперетни, циркови и други сценични произведения, режисьори, продуцентите, сценографи, дизайнери на костюми и осветление, технически специалисти, работещите в музеи, както и в сектори, свързани с всички колективни и индивидуални спортни мероприятия с тренировъчен и състезателен характер и работещите в солариуми, сауни, салони за отслабване и масаж.

Схемата за помощ от 24 лв. дневно е отворена за  кандидатстване от 30 ноември. За целта служителите трябва да подадат заявление към работодателя си, а той да предаде списъците с поискалите помощта в бюрото по труда. Очаква се първите подали заявления да получат сумата до 15 декември.

Наетите на 8-часов работен ден имат право на 24 лв. компенсация за всеки ден в неплатен отпуск. Ако служителят е нает на непълно работно време, средствата се изчисляват пропорционално на записаните в трудовия договор часове.

Близо 356 000 души са засегнати от издадената в сряда заповед на здравния министър за затваряне на търговски центрове, фитнес зали, образователни институции.

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (3)

Пурко

Пурко

30.11.2020 | 18:16

Ало,чекмеджето,требе ти едно дърво може и винкел!

Отговори
4 0
Чекмеджето

Чекмеджето

30.11.2020 | 18:03

Олеее много пара брее. А кюлче няма ли да има?

Отговори
0 3
Олелеееее

Олелеееее

30.11.2020 | 18:19

Ами дай си адреса,бре ! За теб специално ще има кюлче,че и акъл може да ти доставят !!!

Отговори
2 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?