Следвайте ни

Опасен домино ефект: Бизнесът бави плащания по 66 дни

Банковият мораториум ще вдигне един кредит от 100 000 лв. с допълнителни 1500 лв.

viber icon

Задава се вълна от нова междуфирмена задлъжнялост и тя ще бъде  различна. Според последните анализи през 2021 г. в България се очаква 21% ръст на фалитите в сравнение с 2019 г. Последствията върху компаниите и увеличението на фалитите ще бъдат подобни на тези от 2009 г., като основната разлика е, че COVID-19 засяга много повече държави. Рискът от фалити покрива почти всички сектори, като е особено осезаем при транспорта, автомобилостроенето, туризма и луксозните стоки. Изключение правят само фармацията и ИТ, където има по-голяма стабилност.  

Данните сочат, че ако през 2019 г. бизнесът е чакал средно 60 дни, за да получи плащане по реализирана сделка, то през 2020 г. се очаква да се стигне до 66 дни, а през 2021 г. - до 68 дни. Това е срокът, в който има блокиране на оборотния капитал. За да се „движи”, бизнесът трябва да задели много повече ресурс за оборотни средства, вместо да ги насочва към инвестиции, модернизация, развитие на нови продукти, експанзия на нови пазари и т.н.

Дългите забавяния нa плащанията или големият брой клиенти, кoитo нe плащат навреме, могат дa доведат дo несъстоятелност на компаниите и домино ефект. Според адв. Иван Гемков, който е специалист в дела по несъстоятелност и междуфирмена задлъжнялост, разлики с вече преживяната криза през 2009 г. има и те не са за подценяване.

 „От юридическа гледна точка разликата с 2009 г. е в това, че при първата криза дружествата разполагаха с повече имущество. Тогава съдебните производства бяха насочени повече към събирания на вземания. Сега имуществото, с което разполагат длъжниците, е значително по-малко и се наблюдават повече образувани производства по несъстоятелност. Това производство е за предпочитане от кредиторите към момента, когато длъжник​ът юридическо лице няма имущество, но в предходни периоди е имал такова. Първоначалната такса в случая е само 250 лв., а не 4% върху материалния интерес (стойността на вземането), която понякога достига до десетки хиляди левове“, посочва адвокатът.

Много анализатори считат и банковия мораториум за "бомба със закъснител". Той изтича на 31 март догодина. Облекчението всъщност може да се окаже привидно, защото мораториум означава отлагане, a не опрощаване. По време на отлагането върху отложеното задължение продължават да се начисляват лихви съгласно договора за кредит. „Много хора не разбраха, че след гратисния период задължението към банката става по-високо от първоначалната сума по погасителния план, разяснява адв. Гемков.  Например при кредит в размер на 100 000 лв. за 20 години лихвите ще са около 33 000 лв. След отлагането с шест месеца лихвата ще набъбне с около 1500 лв. Това означава, че за същия кредит в края на периода ще платите 133 000 лв., ако не сте го отсрочили, и 134 500 лв., ако сте го отсрочили.“ 

 

Вяра Порязова

Вяра Порязова

Журналист - екип "Бизнес"

Вяра Порязова е завършила „Макроикономика” в ПУ. Има 2-годишна специализация по „Икономическа и политическа журналистика” към ФИСН в ПУ и курс към „Европейски стандарти в медиите”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?