Следвайте ни

Наш финансов експерт огласи кога кризата ще ни удари най-тежко

viber icon

Кризата ще удари най-силно в първите месеци на идната година, когато спестяванията са свършили, а зимата е вече в разгара си.

До края на 2020-та не се очаква финансов крах, освен ако мерките във връзка с коронавируса не бъдат значително затегнати. Това прогнозира експертът Мартин Миланов от Tavex, пише пише blitz.bg.

През последните няколко месеца българинът намали драстично своите разходи във всяка една посока.

Сред на най-тежко пострадалите сектори е туризмът, който все пак успя да навакса част от загубите си през август, когато българите предпочетоха България пред традиционните чуждестранни дестинации.

Въпреки това, негативният ефект от свитото потребление е видим - над 150 обменни бюра в летните ни курорти са затворили врати, заради хуманитарната криза.

Пандемията с COVID-19 се отрази значително и на търговията на дребно, особено на скъпи стоки за дома, бяла и черна техника. Все пак, “Българинът осъзна, че има много неща, без които не може”, допълва Миланов.

При инвестициите в недвижими имоти и коли например, спадът не е толкова голям, но това се дължи на факта, че същинската криза все още не е ударила, а потребителите разполагат със спестявания да покриват ипотеките и лизингите си.

Нови големи покупки обаче не се очакват. Въпреки че има голяма вероятност цените в пазара на недвижими имоти да паднат. 

Хората, които държат спестявания във валута, трябва да внимават, защото всички валути губят стойност спрямо ценните метали, като злато и сребро.

Конкретно цената на златото бележи нови върхове през последните седмици, защото финансовата ситуация е все по-притеснителна не само у нас но и в световен мащаб. Именно това е и най-добрата инвестиция в момента съветва Миланов.

Прогнозата на експерта е, че в следващите месеци се очаква да има най-голямо негативно отражение върху малки магазини, които са профилирани с определени стоки.

Ще има отрицателен ефект и върху услуги, свързани с ремонтни дейности и битови услуги. Потребителят вече ще се насочва не там, където му е най-близко, а където е най-евтино. 

Тепърва ще разберем истинските мащаби от настъпващата рецесия. От МВФ както и Световната банка съобщиха най-ниските финансови показатели в световен мащаб от втората световна война насам.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (3)

Jon

Jon

27.09.2020 | 13:42

Vihte kovit e izmama za ynihtygavane na ikonomikata vsi4ko e ymihleno malkite se ynihtygavat i ostavat golemite lapa4i sveta otiva kam anarxia koiato e sazdadena ymihleno zada vlastvat edna haika glavorezi

Отговори
1 1
простата кърджалийска пyтка

простата кърджалийска пyтка

26.09.2020 | 21:11

Откакто Шайката е на власт България е в криза.

Отговори
9 9
намръщенЪ

намръщенЪ

28.09.2020 | 08:53

Шайката е на власт в периода 1944-1991 нонстоп. Не, че герберите са чиста монета, но спрямо червения б----к и подкрепящата ги ДПС са наистина цвете

Отговори
0 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво първо да построи община Пловдив с парите от заема, който смята да тегли?