Следвайте ни

37 000 души от 63 предприятия стоят без работа! Вижте къде

viber icon

63 средни и големи предприятия със заети над 37 585 служители са засегнати към момента от кризата с COVID-19 и въведеното извънредно положение у нас. Това показва проучване на КНСБ чрез допитване до регионалните структури на конфедерацията в цялата страна

Най-много засегнати предприятия (извън ресторантьорство, хотелиерство, туризъм и заведения) има в сектор преработваща и лека промишленост, следван от производството на авточасти и автомонтьорство и култура. Те се основно в градовете Димитровград, Благоевград, Казанлък, Разлог, Банско, следван от Бургас и областта, Русе и Габрово. 

В Дирекция "Бюро по труда" Велико Търново, например, се наблюдава ръст на регистрираните безработни лица от обявяване на извънредното положение насам. При средно 10-15 души, регистрирани дневно преди 13.03.2020 г., към момента вследствие на мерките, предприети в борбата срещу коронавируса, регистрираните лица дневно са между 40 и 50. Драстичното увеличение идва и от това, че много хора се завръщат от чужбина и се регистрират като безработни.

Събраните данни показват, че 78% от засегнатите фирми пускат работниците в платен отпуск, в 22% прибягват към неплатен отпуск, а в 13% от фирмите се стига до освобождаване на работещите или предстоят съкращения.   

Наблюденията в страната показват още, че много хора предпочитат сами да ползват платения си отпуск сега, защото подозират, че лятото няма да имат тази възможност, а и така ще се предпазят от потенциалната зараза.

По-надолу Ви предлагаме детайлна справка за засегнатите работници по градове:

Карнобат, Бургаска област – „СЕ Борднетце - България ЕООД“, където работят 2600 човека, разпуснати са всички, които имат право на платен отпуск.

Люляково, Бургаска област – „Нурсан Отомотив” ЕООД, където работят 1047 работника и всеки, който има право на отпуск, е разпуснат.

Димитровград  - „Язаки България ЕООД“, където работят 2500 човека, и има данни, че фирмата ще прекрати дейност.

Сливен – „Язаки България“ ЕООД, 400 работници в платен отпуск

Пазарджик  - „Костал България Аутомотив ЕООД“, където работят 2000 човека и всички са в платен отпуск.

Перник  - „Стомана Индъстри“ АД), където работят  1175 работника, съкратени от тях до този момент са 301 човека. 

Враца - „СЕ Борднетце - България ЕООД-клон Враца“, където работят 1300 работника и 1200 са в платен отпуск.

Варна -  в Градския транспорт работят 1000 човека, като 120 шофьора и 37 кондуктура са в платен отпуск.

Търговище –  „Мебел Стил“ ООД, където работят 650 човека и са в двуседмичен неплатен отпуск.

Стара Загора – „Средна гора“ АД, там работят 460 работника като почти всички са в платен отпуск и ако положението продължи до два месеца, ще бъдат съкратени 50% от работещите.

 

Вяра Порязова

Вяра Порязова

Журналист - екип "Бизнес"

Вяра Порязова е завършила „Макроикономика” в ПУ. Има 2-годишна специализация по „Икономическа и политическа журналистика” към ФИСН в ПУ и курс към „Европейски стандарти в медиите”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?