Следвайте ни

Министър Караниколов: Летище Пловдив ще стане балкански хъб

viber icon

Летище Пловдив да стане балкански хъб за плодове, зеленчуци и други храни, които ще се изнасят основно за арабския свят. Това предвижда мащабен проект, върху който работят правителството и Община Пловдив, съобщи министърът на икономиката Емил Караниколов. Той дойде под тепетата за старта на кампанията "Заедно срещу кризата". 


"Важно е да се намери стратегически международен инвеститор, както на летище София, но тук не искаме да го обвържем толкова с граждански полети, колкото с карго", обясни Караниколов. Той призна, че голям оператор е проявил интерес, но пандемията от коронавирус е забавила нещата. Заради това и евентуалният кандидат за летището няма да успее да се включи с предложение до 10 юли, когато изтича удълженият срок за подаване на оферти в поредния опит аеропортът да се даде на концесия.
 
Идеята летището да стане хранителен хъб е обсъждана още в периода на българското европредседателство. Сред първите страни, проявили интерес са Румъния и Македония, запитвания има от държави от Западните Балкани.
 
"Ако летище Пловдив стане такъв хъб, ще има по-малки бази по река Дунав. Ще включим също морско пристанище", разясни Караниколов. Според него в началото ще се започне с плодове и зеленчуци, а след това ще се пристъпи към други храни.
 
Караниколов коментира, че не е против собствеността на летището да се прехвърли на Община Пловдив, каквото предложение отправи кметът Здравко Димитров. "Въпросът е, че нито държавата, нито общината може да бъде оператор на такова летище, затова няма значение кой го отдава на концесия", добави още Караниколов. 

Васко Вълчев

Васко Вълчев

Медия координатор

Васко Вълчев e завършил Българска филология. Работил е в „Пловдивски новини” и „Вести”. През 1997 г. участва в създаването на "Стандарт Пловдив". От 2001 г. се присъединява към столичния екип на изданието. От 2006 г. до 2018 г. е зам.-главен редактор на "Стандарт". През 2019 г. е координатор на столичния екип на "Трафик нюз". От началото на 2020 г. се присъединява към "Марица".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (3)

КПП

КПП

01.07.2020 | 13:47

Абе,министъра що не пита работниците,че са на 4 часа с 300лв заплати,без климатици в 50 градусовата жега на пистата,ама обработват заразените пътници цяла зима от Тел Авив,Москва,Лобдон,без защитни облекла..Всичко се излапа от наредените в Борда на директорите подлоги,пълно безхаберие...Поне уведомете Иван Гешев да порови малко в далаверите на Цветаноеото протеже,директора плондер...То само за домати и краставици става та перона

Отговори
1 0
GoGo

GoGo

30.06.2020 | 22:19

Боже, страшно е когато профани на позиции говорят за неща, от които нищо не разбират.

Отговори
4 0
Летец

Летец

29.06.2020 | 22:58

Бергамо е 120 000 жители и има летище колкото София, а града на "културата" Пловдив с 350 000 жители спи...

Отговори
4 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?