Следвайте ни

Майките с помощ 610 лева, дават по 24 лв. дневно на сервитьори и бармани

viber icon

Остават в сила всички мерки, с които досега държавата подкрепяше засегнатите от кризата бизнеси и граждани: мярката 60:40, 80:20, патронажната грижа за карантинирани лица, изброи социалният министър Деница Сачева.

Училищата и детските градини вероятно ще отворят чак след Нова година заради коледните празници, така че родителите, които трябва да останат в къщи, за да гледат децата си, могат да се възползват от специална помощ.

Те ще получават доход от 610 лева /равен на минималната заплата/, ако се е наложило да излязат в неплатен отпуск заради затварянето на образователните институции, допълни Сачева. Има подоходен критерий и той е 915 лева на член от семейството.

Още от понеделник може да се кандидатства за помощта за затворени бизнеси. Всички служители, осигурявани на 8 часа и принудително неработещи заради заповедта на министъра на здравеопазването, ще получават по 24 лева на ден.

Помощта ще се превежда директно по сметките на работници и служители, от работодателите ще се изисква само списъчен състав на персонала. Очакваме от тази мярка за тези три седмици да се възползват около 50 000 души. Отделен е ресурс от 50 милиона лева по ОП Развитие на човешките ресурси, съобщи министърът на труда Деница Сачева на съвместния брифинг тази сутрин.

Вяра Порязова

Вяра Порязова

Журналист - екип "Бизнес"

Вяра Порязова е завършила „Макроикономика” в ПУ. Има 2-годишна специализация по „Икономическа и политическа журналистика” към ФИСН в ПУ и курс към „Европейски стандарти в медиите”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?