Следвайте ни

Лъчезар Динев: Храним Китай със субсидирана от нас царевица

viber icon

Българо-китайска търговско промишлена палата реши да направи серия безплатни семинари, които ще показват стъпка по стъпка как се прави бизнес в тази милиарда страна. За месец в 30 наши града ще има онлайн обучения, които след това ще са достъпни за всички. Първият виртуален семинар в Пловдив ще е утре от 15 часа на LinkedIn страницата на БКТПП.

Ето какво разказа Лъчезар Динев, председател на БКТПП: 

Човек може и да успее, а може и да се самоубие на пазара в Китай. Покрай ковидкризата България повиши износа си за Поднебесната, но той е доста странен. 

Изнасяме много медни катоди от комбината в Пловдив. 

Втората ни топ стока за износ, колкото и странно да звучи, е царевицата! През ноември месец миналата година имаме износ за 22 милиона долара. Спрямо 2019 износът й е нараснал 100 пъти. 

А това не е високотехнологично производство и има още нещо, което буди недоумение – производството на царевица у нас се субсидира. 

Това значи, че няколко души, които отглеждат царевица, получават субсидии за милиони – тоест взимат от мен и вас, за да храним китайците. 

А те като спестят тези стотици милиони дадени за субсидиране на нашата царевица, ги влагат във високотехнологични продукти – чипове и хардуер и ни продават телефони за по 2-3 хиляди лева. 

Може цялата тази идея да е много добра, но аз не разбирам каква е. 

Много българи тръгват да правят бизнес там и се оказва, че след това имат проблеми. Наши предприятия чуват обяснения оттам, че задължително трябва да направят някаква лицензионна политика. 

И се получава така, че дистрибуторът получава пари, а не българския производител. 

Имаме случай на наша фирма за бисквити, която преведе 7000 долара за лицензиране и оттам след това им казаха: Решихме да не продаваме бисквитите ви. 

И не си получиха обратно парите. Има големи обърквания и очаквания от наша страна. 

Всеки трябва да си регистрира търговската марка в самия Китай. Те може да изнасят в цял свят, но не са в него. 

Гигантът Apple регистрира марка за софтуера и за хардуера си, но не направи регистрация за телефони! И съответно им затвориха 21 магазина Apple Store. И сега плащат на китайска фирма за да могат да използват китайското наименование на Apple, за да си продават телефоните. 

Като спазват правилата 99% от българите ще успеят.

Трябва да следваме примера на Ирландия, която е една от малкото с положително салдо в търговията с Китай. Изнасят много лекарства и редица високотехнологични стоки. И са разбрали - китайският пазар е труден, но управляем.

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?