Следвайте ни

Китайската компания Xiaomi влезе в черния списък на САЩ

viber icon

Китайската компания за производство на смартфони Xiaomi влезе в черния списък на Пентагона. Според данни на Хонконгската фондова борса това е довело и до рязък спад в акциите на фирмата. Ако говорим с цифри, цената на акциите падна до 29 хонконгски долара на брой, което е поевтиняване с 11, 18%. В Съединените щати спадът стига до 14%. 

Санкции са наложени на още 8 китайски компании от администрацията на Доналд Тръмп. Тази крачка той взима само дни преди мандатът му като президент да приключи. Причините, които от администрацията дават за влизането в черния списък, са че Xiaomi има връзки с военните сили на страната, както и че е компания на Китайската комунистическа партия. 

Според санкциите всички американски инвеститори в деветте фирми трябва да се освободят от акциите и облигациите си в тях, най-късно до 11 ноември. 

От Xiaomi отречат обвиненията, че имат връзка с армията и подчертават, че ще вземат мерки, за да защитят бъдещето на компанията и акционерите си.

Черният списък за компании в САЩ се появи през месец юни 2020 година. В него попадат не един технологичен гигант от Китай, като Huawei, Соmmеrсіаl Аіrсrаft Соrроrаtіоn оf Сhіnа, дъpжaвeн пpoизвoдитeл нa caмoлeти, производителя на чипове SMIC и други. 

 

Паулина Гегова

Паулина Гегова

Редактор-репортер - екип "Култура"

Паулина Гегова е завършила Актьорство за драматичен театър в ПУ. Работила е в държавен театър, създава частни проекти, организира културни и благотворителни мероприятия в Пловдив. Занимава се с медии от 2015 година, писател и редактор на художествена литература.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай