Следвайте ни

Какво поиска бизнесът от властта преди локдауна

viber icon

Искания в сектор Туризъм (общо становище на Българска асоциация на заведенията, Сдружение на заведенията, Българско конгресно бюро, Българска туристическа камара, Български туристически съюз, Национален борд по туризъм)  

* Програми за субсидирана заетост - мярката 60:40 да действа поне до лятото на 2021 г.; нова програма 80:20 (директно заплащане на част от заплатите на служителите, без ангажимент от страна на търговските предприятия при невъзможност да се постигне поне 25% заетост в хотелите например) 

* Мораториум върху заплащането на главници и лихви върху заеми към търговски банки за предприятия в хотелския бизнес - до 31.12.2021 г.

* Освобождаване от такса смет към общините за периода, в който обектите не работят, и преизчисляването й по нова формула за догодина

* Програми за директна финансова подкрепа на големи предприятия. В момента в рамката на ОП Конкурентоспособност влизат предимно микро- и малки фирми, има една програма за средните. А големите създават най-голямата заетост и най-големите инвестиции

* Стимулиране на вътрешното потребление чрез ваучерна схема за настаняване в хотели или хранене по заведения

* 80% от заплатите на персонала да се покрият от държавата за периода на локдауна

* Разсрочване на задълженията към бюджета, натрупани след 13 март 2020-а, за да се предотвратят запори

* Компенсиране на стойност 20% от оборота от същия месец на предишната година за периода, в които бизнесът е затворен със заповед на здравния министър. Целта е да се покрият част от текущите разходи, които се изплащат месец, след като са направени (ток, вода, данъци, счетоводство и други специфични за отрасъла услуги).

* Опрощаване на наемите в обекти държавна и общинска собственост

* Туризмът да бъде включен в Плана за възстановяване и устойчивост на Република България

Конфедерация на работодателите и индустриалците в България (КРИБ)

* Нова схема за подпомагане на затворените бизнеси. По същество тя представлява отсрочване на плащане на данъци и осигуровки до средата на 2021 година, като прилагането <210> да зависи от спада в оборотите на фирмата, което лесно може да се проследи от НАП по справките за ДДС.

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?