Следвайте ни

Кабинетът одобри четвърта концесия за Летище Пловдив 

viber icon

Кабинетът даде картбланш за откриване на четвърта процедура за отдаване на концесия на Летище Пловдив. Решение за това е взето на днешното заседание на Министерски съвет. Предложението е на министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията.

Чрез възлагането на концесия на летище Пловдив се цели да бъде привлечен финансово стабилен инвеститор с опит в управлението, експлоатацията и развитието на летища, е мотивът на кабинета. По този начин ще бъде гарантирано бъдещето развитие на аеропорта. Концесията ще спомогне за подобряване на съществуващата летищна инфраструктура, достигане на заложените международни стандарти и категории, трансфер на управленско ноу-хау, генериране на трафик и развитие на търговските дейности в региона. 

Като специфични цели са посочени изграждането на нов модерен карго терминал, както и създаването на предпоставки за допълнително развитие на летищната инфраструктура, за да може да се обслужват съвременни самолети с голям полезен товар. 

Третият опит за концесия на пловдивския аеропорт пропадна през 2018 г. , след като класираният на първо място кандидат - обединение между китайския консорциум Хайнан и Пловдив Еърпорт Инвест, се отказа точно преди подписване на договора. Тогава по предложение на министър Желязков процедурата бе стопирана от кабинета с мотив, че трябва да се спази новият Закон за концесиите, с който се въвеждат разпоредбите на Директива 2014/23/ЕС на Европейския парламент и на Съвета от 26 февруари 2014 година за възлагане на договори за концесии.

Мария Петрова

Мария Петрова

Журналист - екип "Бизнес"

Мария Петрова е ръководител на екип "Бизнес". От 2006 г. работи във вестник „Марица“. С награди от посолствата на USA и Ирландия и приз Зелено перо.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще помогне ли извънредното положение у нас срещу коронавируса?