Следвайте ни

Измама: Пробутват ни немски картофи за български

viber icon

Измама с картофи, която умишлено заблуждава клиенти, е установила проверка на Националната асоциация на картофопроизводителите в различни магазини у нас.

Хранителни вериги продават немски картофи като българско производство. Въпреки, че на етикетите пише произход от България, ние ги познаваме и виждаме, че са немски, заяви Тодор Джиков, председател на асоциацията. 

Освен това родната стока е на доста по-високи цени от вносната.  

Според него измамата идва от доставчиците на веригите, които сляпо им се доверяват. По закон всеки търговец подписва декларация за произход на стоката, която продава на магазините.

Призоваваме да започнат масови проверки на веригите и техните доставчици за произхода на продуктите, допълни Джиков.

За целта ще сезираме Комисията за защита на потребителите, НАП и Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) да проследят цялата верига от къде идват картофите, като какви се продават и дали са българско производство, подчерта Тодор Джиков.  

Призоваваме веригите също да направят собствени проверки на доставчиците си, допълни той. Те разполагат със система за управление на качеството Global GAP, която проследява продуктите от щанда до полето. С подобни лъжливи документи не е осъществен контрол дали в картофите няма нитрати, тежки метали и пестициди.

„Нямаме нищо против немските картофи и тяхната продажба, но те трябва да бъдат правилно обозначени. Хората трябва да имат право на избор, а не да бъдат заблуждавани“, обясни Тодор Джиков.  

От Националната асоциация на картофопроизводителите призовават потребителите да продължат да търсят и избират българските продукти. По този начин подпомагат родното производство и стопаните, които вече 5 месеца не могат да продадат продукцията си и тя залежава по складовете. Причината е в по-ниските цени на вносните картофи заради отпуснатите големи субсидии на местните земеделци в Германия, Полша, Румъния, Белгия, Нидерландия и Франция.

Добрите и нормални добиви през 2020 г. се сблъскаха с един ненормален пазар. Той беше продиктуван от COVID-19. За съжаление, пандемията нанесе изключително голям удар специално върху картофопроизводството у нас, коментира Тодор Джиков. 

Всички експерти в ЕС предупредиха своите правителства, че най-тежко ще се усети кризата при производителите на картофи, цветя, вино и мляко. Основните консуматори на картофите са ресторантите и хотелите. Всички сме свидетели, че имаше карантина и нямаше туристи.

Това се отрази на картофите с много ниски цени и липсата на пазар. Заради кризата от коронавируса, повечето правителства в ЕС нотифицираха нови държавни схеми, отвориха се нови мерки и се отпуснаха големи субсидии. Всичко това, за да се помогнат производителите от всички засегнати сектори. 

В България се нотифицираха две схеми. По тях общо картофопроизводителите получиха 45 евро/дка. За сравнение, Белгия нотифицира помощ от 5 евроцента на кг. продукция при продажба на картофи до 2 тона от дка, т.е 100 евро на дка. Именно оттук се получава една голяма разлика, която рефлектира върху сектора у нас.

Конкуренцията, която е на българския пазар в момента и ниските цени, на които се внася продукцията от другите държави от ЕС, поставя в невъзможност нашите производители да си продават наличните картофи, обясни още Тодор Джиков, пише Блиц.  

Още от категорията

Виж всички

Коментари (3)

Ха добър ден

Ха добър ден

14.01.2021 | 15:39

Явно никой не разбра за историята с радиоактивния лук от Южна Америка, който едно време любителите на немските и австрийски вериги си похапнаха. И той беше представен за български. Подобна подмяна се практикува отдавна. Затова и има хора, които не купуват оттам, ако ще да пише от двора на коя баба е реколтата поименно. А на немските картофи не се радвайте толкова - вероятно са фуражни. Все пак там свините се хранят с картофи.

Отговори
0 0
Хаджи Енчо

Хаджи Енчо

14.01.2021 | 14:55

Каква измама е да ядем немски по-евтини картофи вместо нашенските скъпи? То си е направо кяр. А и немските картофи са доказано качествени, с традиция от столетия. По-евтини са защото минава една машинка и обира една нива за половин ден, а не както у нас - същата нива я берат 10 циганина 2 дни по 50 лева надници. Ето ти ги 1000 лв., които купувачите трябва в крайна сметка да платят.

Отговори
1 2
Потребител

Потребител

14.01.2021 | 14:28

Ми като вносните картофи са 0.49 стотинки ,а нашите 1.29 кои да си купим с тези големи пенсии?

Отговори
2 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай