Следвайте ни

Нов вариант на схемата "60/40", повече сектори получават помощ

viber icon

Правителството разшири кръга от икономически дейности в схемата ”60/40”, при която държавата ще поеме 60% от възнагражденията на служителите.

Към фирмите, които ще могат да кандидатстват за помощ, са добавени целият строителен сектор и голяма част от преработващата промишленост, както и товарният транспорт, издателска и рекламна дейност.

Първоначално бе предвидено схемата да се прилага само за търговските обекти на територията на моловете, пътническия транспорт, хотелиерството и други туристически дейности, сектора на ресторантьорството и питейните заведения, както и спорта и културата.

Очаква се схемата за подпомагане на бизнеса да влезе в сила със задна дата от началото на обявяването на извънредното положение - 13 март. Засега е предвидено компенсации по схемата да могат да се изплащат максимум 3 месеца.

Необходимата документация ще се подава към Бюрата по труда.

Въвеждат се облекчения в прилагането на схемата като отпадане на изискването поне 50% от работниците в спряното предприятие да са заети в съответните дейности, както и липсата на задължение персоналът, за който е получена помощта, да остане на работа три месеца след това.

Предстои планът на правителството да бъде обсъден с работодателите и синдикатите, а след това да бъде гласуван от Министерския съвет.

frognews.bg

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?