Следвайте ни

Икономиката и растящите цени плашат най-много българите

viber icon

Икономиката, безработицата и здравеопазването са най-големите проблеми, пред които е изправен Европейският съюз в месеците след  началото на пандемията от COVID, показва последното проучване на Евробарометър. Над 35% от гражданите на общността посочват, че притеснение №1 за тях в момента е икономическото състояние, което е увеличение от 16 пункта спрямо проучването през 2019 година.

На същото мнение са и мнозинството българи - за 43% от тях развитието на икономиката е най-сериозният проблем в момента, следван от ръста на цените (37%) и безработицата (28%). Причината е лесно обяснима - данните показват, че 53% от сънародниците ни съобщават за отражение на COVID върху доходите им, което е най-високият дял в целия ЕС.

В условията на пандемия българите се опасяват много и за здравеопазването (32%). От данните е видно, че

82 на сто смятат, че икономиката на страната ни е в много лошо състояние.

За сравнение, средно 64% от гражданите в ЕС виждат толкова тежки проблеми за развитието на националната икономика.

Негативните настроения обаче не са толкова голяма изненада за България - спрямо аналогичното проучване през 2019 година увеличението е от 8 пункта, докато средното за ЕС увеличение е от 14 пункта.

Проблемите на национално ниво се пренасят и в личните бюджети и 53% от българските участници в проучването сочат, че финансовата ситуация в домакинството им е много лоша. Същото заявяват само 28% от гражданите на ЕС, където средно 70% от респондентите заявяват, че като цяло финансите в домакинството са в добро състояние.

40% от българите, спрямо 24% от европейците, оценяват като много лоша ситуацията с работните места

По отношение на очакванията за следващите 12 месеца българите изглеждат малко по-оптимистични от средния европеец. 43% очакват влошаване на икономиката на държавата, докато същото се отнася за 41% от европейците. Подобна е картината и по отношение на заетостта - 40% от българите и 47% от европейците като цяло очакват влошаване на ситуацията за тях лично.

Българите нямат ясно изразено мнение за икономическото състояние на ЕС като цяло - според 23% през следващите 12 месеца ситуацията ще се подобри, а 24% смятат точно обратното. Прави впечатление високият процент на хората, които не могат да преценят какво ще се случи в съюза през следващата година - 25 на сто.

Като цяло европейците не са оптимисти за икономическата обстановка в ЕС и 42% очакват влошаване. На фона на притесненията за икономиката на заден план остава миграцията -  тя е основен проблем за общността спрямо 23% от участващите в проучването, което е спад от 13 пункта до най-ниското ниво от 2014 година. За българите обаче този проблем си остава един от най-съществените и 33% го посочват като такъв.

 71% от българите не се доверяват на правителството, а 19% още разчитат на него

75% от респондентите не се доверяват на българския парламент. Българите имат по-голямо доверие към Европейския съюз (48%, а 32% не се доверяват). 53% от българите са положително настроени към ЕС, което е спад с 8% спрямо август 2019 г. 27% заемат неутрална позиция, а 20% са с негативно мнение.

31% от респондентите са на мнение, че българската икономика ще се справи с последиците от епидемията от коронавирус през 2023 г. или по-късно; 26% смятат, че ще стане през 2021 г.; 23% - през 2022 г.; 10% - никога и 7% преди края на 2020 г.

 

 

За изпълнението на ​Европейския зелен договор, европейците продължават да определят като основни приоритети „развитието на възобновяема енергия“ и „борбата срещу пластмасовите отпадъци и водещите по въпроса за еднократната употреба на пластмаса“. Повече от една трета смятат, че основният приоритет трябва да бъде подпомагането на земеделските производители от ЕС (38%) или насърчаването на кръговата икономика (36%).

Въпреки смутните времена, близо 60% от европейците казват, че са оптимисти за бъдещето на ​Съюза. Най-високи резултати за оптимизъм се наблюдават в Ирландия (81%), Литва и Полша (и двете 75%) и Хърватия (74%). Най-ниските нива на оптимизъм се наблюдават в Гърция (44%) и Италия (49%), където песимизмът надвишава оптимизма, и Франция, където мнението е равномерно разделено (49% срещу 49%).

Станимир Кронев

Станимир Кронев

Репортер-редактор - екип "Бизнес"

Станимир Кронев е завършил журналистика в СУ и финанси в ПУ. Участва в създаването на редица културни и развлекателни събития в Пловдив. Публикува в американски издания.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

да бе да

да бе да

26.10.2020 | 18:13

Заведенията денонощно пълни.Голяма уплаха, ще знаете!

Отговори
1 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?