Следвайте ни

Глоби до 35 000 лева за неразрешени ГМО храни

viber icon

До 35 хил.лв. глоба за производство и продажба на генетично модифицирана храна, ГМО за използване в храни или като храна, или такива, съдържащи съставки, произведени от ГМО. Това гласят текстове от Закона за храните, който парламентът окончателно прие днес на второ четене.

При първо нарушение глобите са от 25 до 35 000 лв., а при повторно извършване на същото нарушение - от 35 до 70 000 лева, пише "24 часа".

Когато храната съдържа или се състои от ГМО, което в съотношение над допустимите нива, определени в Регламент (ЕО) 1830/2003, това трябва задължително да бъде видимо упоменато на опаковката. При производството на храни за деца е забранено използването на продукти или съставки, съдържащи или произведени от ГМО. Забранява се и рекламирането на ГМО храни и такива, чиято употреба от деца е ограничена. При нарушение законът предвижда от 1000 до 2000 лева глоба.

Аналогична забрана се въвежда и по отношение на рекламирането на храни и напитки, съдържащи мазнини, трансмастни киселини, сол/натрий и захар, който не отговарят на изискванията за здравословно хранене, съгласно действащата нормативна уредба.

От 2 до 4 хил.лв. пък е глобата, ако храната не е годна за консумация или не отговаря на изискванията за производство, преработка или дистрибуция.

До 6 хил. лв. глоба или имуществена санкция ще плащат собствениците на магазини, ако не пуснат контролен орган за проверка на територията на обекта.

Информация за храните, включително тази на етикета, трябва да бъде на български език, а допълнително облепване на вече етикирана храна не трябва да закрива или променя задължителната информация на първоначалното етикиране, приеха депутатите.

В новия закон са регламентирани още общите изисквания към храните, който се пускат на пазара, както и изискванията към бизнес операторите от хранителния сектор.

Въвежда се и регистрация на превозните средства не само за транспортиране на храни от животински произход, а и на такива от неживотински - брашно, хляб, хлебни и сладкарски изделия, като се въвежда изискване за обозначаване със стикер, удостоверяващ регистрацията.

За първи път се регламентира и онлайн продажбата на хранителни продукти.

Законът предвижда на интернет страницата на Българската агенция по безопасност на храните да се поддържа Публичен национален регистър на бизнес операторите и обектите за производство, преработка и дистрибуция на храни, а Министерството на здравеопазването ще поддържа такъв за производството на бутилирани натурални минерални, изворни и трапезни води.

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?