Следвайте ни

Ето кой смени Германия като инвеститор №1 у нас

viber icon

Най-големият пряк инвеститор в страната за първото полугодие е Нидерландия. От там са влезли 192.8 милиона евро. Топ 3 се допълва от Русия със 121.1 милиона и Унгария със 107 млн., съобщават от Българската агенция за инвестиции. В сравнение със същия период на миналата година става ясно, че първата тройка е тотално променена. През 2019 година най-големите нетни потоци по преки инвестиции са дошли от Германия (125 млн. евро), Великобритания (119.3 млн. евро) и Холандия (101.7 млн. евро).

Въпреки смутното време нетният поток на преките чуждестранни инвестиции в България за периода от януари до юли 2020 г. възлиза на 1.407 млрд. евро. Ръстът е с 495 млн. евро, или 54.2% спрямо същия период на предходната година, сочат предварителните данни на Българската народна банка.

Само за месец юли 2020 г. потокът е положителен и възлиза на 958.8 млн. евро при положителен поток от 400 млн. евро за юли 2019 г.

Нетният поток от инвестиции на чуждестранни лица в недвижими имоти обаче е отрицателен - в размер на 0.2 млн. евро, при положителен нетен поток от 2.9 млн. евро за същия период на миналата година.

Вяра Порязова

Вяра Порязова

Журналист - екип "Бизнес"

Вяра Порязова е завършила „Макроикономика” в ПУ. Има 2-годишна специализация по „Икономическа и политическа журналистика” към ФИСН в ПУ и курс към „Европейски стандарти в медиите”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво първо да построи община Пловдив с парите от заема, който смята да тегли?