Следвайте ни

Електронният подпис поевтиня наполовина

С него можем да си вземем и сертификат за ваксинация срещу COVID-19

viber icon

Цената на квалифицирания електронен подпис падна до 12 лева с ДДС и ще важи за период от 3 години. Това прави по 4 лева за година, или за около една стотинка на ден. Намалението спрямо досега действащите тарифи е близо 63%, съобщиха от „Информационно обслужване” АД. На практика Националният системен интегратор предлага електронния подпис за тригодишния период на цена, която доскоро беше за годишен абонамент. За да ползват електронен подпис обаче, новите притежатели трябва да закупят смарт карта и четец за нея. Цените им са съответно 9 лв. и 12 лв. с ДДС. Общата цена на целия комплект за тригодишния период е 33 лв. с ДДС за нови потребители, а доскоро тя беше почти два пъти по-висока

Голямата полза от електронния подпис е, че граждани и бизнес могат да ползват куп услуги от държавна и общинска администрация, без да ходят на гише и да чакат на опашки.Той осигурява отворен достъп до Националната агенция по приходите, Министерството на финансите, Министерството на икономиката и енергетиката, Министерството на околната среда и водите, Министерството на транспорта и информационните технологии, Министерството на земеделието и храните, Министерството на вътрешните работи, Министерството на отбраната, Агенцията по вписванията, Главна инспекция по труда, Комисия за защита на личните данни, Агенцията по заетостта, НОИ, НСИ, НЗОК, Агенция „Митници“ и др. Притежателите на електронен подпис могат също така да криптират електронни трансакции, да ползват електронно банкиране на търговските банки, да плащат сметки и данъци през epay.bg, да регистрират домейни и др.

Използването на електронен подпис намалява значително разходите  на гражданите, спестява време на притежателите, а в настоящата пандемична ситуация ще даде възможност за облекчаване на човекопотока в държавните институции. Голяма част от администрацията предлага услугите си без такса, когато те се заявяват онлайн.

„С намаляване на цената на електронния подпис за физически лица го правим по-достъпен за българските граждани. Така всеки ще може да има евтин достъп до електронния си сертификат след ваксинация срещу COVID-19 и медицинските си данни, които се съхраняват в електронното медицинско досие“, каза изпълнителният директор на  „Информационно обслужване“  Ивайло Филипов.

Вяра Порязова

Вяра Порязова

Журналист - екип "Бизнес"

Вяра Порязова е завършила „Макроикономика” в ПУ. Има 2-годишна специализация по „Икономическа и политическа журналистика” към ФИСН в ПУ и курс към „Европейски стандарти в медиите”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?