Следвайте ни

Данъчни погнаха вендинг автомати в Пловдив, масово крият обороти

viber icon

Собственици на вендинг автомати в Пловдив и областта масово укриват обороти. Данъчните вече са запечатали няколко обекта. Най-честите нарушения са прекъсване на връзката заради умишлено прерязан кабел, както и липса на касов бон, т.е. той не се визуализира на дисплея на машината. И при двата случая не се отчита оборот. 

Измамите тепърва ще се разследват. Освен принудителната мярка запечатване до месец, предвидената според закона за ДДС максимална санкция е 10 000 лв.

Дистанционната връзка за отчитане на оборотите от автоматите на самообслужване със сървърите на НАП стана задължителна преди няколко години. От приходната агенция напомнят, че при покупка на кафе, сандвич или др. номерът на касовата бележка се изписва на електронен дисплей, тъй като хартиен касов бон вече не се отпечатва.

Имената на нарушителите са включени в черния списък на НАП

Сред тях с най-много - три неизрядни апарата, изключени и по двата начина, е „Дестинация България“ ЕООД. Негов едноличен собственик е Иван Цанков. Оказа се, че той е баща на Стефан Цанков - бившия шеф на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор. Същият бе освободен от ексминистъра на икономиката Божидар Лукарски. Преди няколко години името на Стефан Цанков нашумя, когато уволни регионалния шеф на метрологията „Югозападен район“ Костадин Башов. Тогава

Башов обвини шефа си в реваншизъм, тъй като през 2014 г. съставил акт на семейната им фирма „Дестинация България“.

Основният предмет на дейност на дружеството е производство на подемно-транспортна  техника. По данни на НАП то е регистрирано в с. Войводиново. От договор за преобразуване със свързаната фирма „Дестинациа“ ЕАД, достъпен в Търговския регистър, е видно, че от миналата година новата фирма се води на адрес в Пловдив, на ул. „Костаки Пеев“ 5Б. На посочените телефони за контакт никой не отговори вчера.

"Жоти 2015“ ЕООД, с регистрация в квартал Прослав, е другият нарушител в списъка на НАП. Управител и собственик е Тинка Пеева. Данъчните установили, че на нейния вендинг автомат не се визуализира касовият бон. Прерязан кабел пък е открит на вендинг автомата на Тодор Каназирев, едноличен собственик на „Терикс-вендинг“ ЕООД - Пловдив. Двамата също не бяха открити за коментар.

Проверките на данъчните продължават. Акциите са насочени и към други търговски обекти.

Мария Петрова

Мария Петрова

Журналист - екип "Бизнес"

Мария Петрова е ръководител на екип "Бизнес". От 2006 г. работи във вестник „Марица“. С награди от посолствата на USA и Ирландия и приз Зелено перо.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (10)

Дуловски бик

Дуловски бик

31.10.2020 | 12:41

В Дулово обл Силистра има един с над 150 машини не може да го стигнеш следващите 100 години, кой знае и той какви номера върти :))))))))))))

Отговори
1 0
Е иииии

Е иииии

31.10.2020 | 15:35

Да не му завиждаш нещо, държавата позволява да се правят номера, хората правят, погледах на картата гр. Дулово е малък град има и много села явно прави луди пари, но както казах щом дават да се прави в тая държава само прост не би се възползвал

Отговори
0 0
ВЪТЮ

ВЪТЮ

31.10.2020 | 05:59

ПОРЕДЕН КАМПАНИЕН КОНТРОЛ. НУЖЕН НЕПРЕКЪСНАТ ТАКЪВ, НЕЩО ПОВЕЧЕ-НУЖНА Е ДАНЪЧНА ПОЛИЦИЯ,КАКВАТО ИМА В ЗАПАДНИЯ ДЕМОКРАТИЧЕН СВЯТ. НУЖНИ СА ОГРОМНИ ГЛОБИ И БЪРЗ РЕД ЗА СЪБИРАНЕТО ИМ. И ЗАТВАРЯНЕ ЗАВИНАГИ ЗА ДЕБЕЛИТЕ И ЛАКОМИ ЧУТУРИ.

Отговори
3 0
Търговец

Търговец

30.10.2020 | 20:00

Драскачите направете нещо инвестирайте в някакъв бизнес сблъскайте с административната и корумпирана система и да видим как ще правите т.н.бизнес

Отговори
3 1
Антилевак

Антилевак

30.10.2020 | 18:52

Когато преди 5 - 6г. беше истерията за поставяне на касови апарати с връзка към НАП на вендинг машините, всички го направиха. Няколко месеца по-късно, големите фирми си платиха "такса спокойствие" където трябва и си препрограмираха апаратите да отчитат към НАП само малка част от оборота. Така, на дисплея се изписва сумата, но информацията не се изпраща до данъчните и се отчита оборот, няколко пъти по-малък от реалния. Разбира се, въпросните големи фирми никой не ги закача, а много усърдно се дебнат само дребните риби, които имат по няколко машини и едва свързват двата края.

Отговори
5 0
Морис

Морис

30.10.2020 | 15:32

Само в Пловдив ли?Колко години тези т.н.кафеджии си правят пари и никой не ги проверява!Купуват си нови леки коли,обикалят по курорт ите у нас и в чужбина.Нека НАП да им провери дейността и имуществото-10год.назад.И всички търговци да са оборудвани с работещи касови апарати-пром. и зеленчуков пазар,автосервизи,кафемашини,автобуси,таксиметрови коли и др.И не само да ги имат,но и да работят с тях!Те ги крият и не издават касови бележки.На пазарите и в магазини те трябва да има контролни везни-проверени и пломбирани от НАП.

Отговори
7 2
Стойчо

Стойчо

30.10.2020 | 14:50

Евалата! Открихте топлата вода! То където и пипнете все л.йна!

Отговори
12 0
Лъжкинята

Лъжкинята

30.10.2020 | 14:47

Здравка, що никой не я провери, толкова много автомати има из българиа

Отговори
9 0
ГЕРБАДЖИЙКА

ГЕРБАДЖИЙКА

30.10.2020 | 14:26

НА КАК ЗДРАВКА КАНАЗИРЕВА МЪЖЪТ И ИМА ДОСТА МАШИНИ,РАЗБИРА СЕ ЗА НЕГО НИЩО НЕ КАЗВАТЕ ?

Отговори
11 0
гражданин

гражданин

30.10.2020 | 19:58

Прерязан кабел пък е открит на вендинг автомата на Тодор Каназирев, едноличен собственик на „Терикс-вендинг“ ЕООД - Пловдив май не четете целия текст

Отговори
1 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?