Цените в Халкидики: 5 души ядат и пият на корем за 100 евро

Луксът в Крит става достъпен заради коронавируса

Софиянецът Иван вече четвърта година е сервитьор в Гърция, тази в ресторант „Колибри“ в Ханиоти, преди това в съседно село на първия ръкав на Халкидики. 

„С отварянето на границата за българи се усети здраво! От вчера в ресторанта се понапълни с българи. Само наши туристи са. При капацитет 250 места може би снощи обслужихме 70-80 души. За начало е добре, очакваме засилване след 1 юли“, разказа Иван пред „Марица“. 

Собственикът на заведението е сърбин, работят гърци, малко албанци, а той е единственият българин, но на него се разчита много да привлича сънародници.

„Цените са непроменени. Най-поръчвани са калмарите - 9 евро порцията. Октоподът върви за 12, скаридите за 16, гаврос ​- 9. Порция от 400 грама лаврак или ципура с гарнитура е 12 евро“, разказа Ива. 

Узото върви 7 евро за 200 милилитра, което е по-евтино от България. Бирата е 3,5 евро наливната. 

"Ще ви дам пример - снощи седна компания от мои приятели. 5 човека платиха 100 евро - наядоха се предоволно с морски деликатеси, пиха узо“, пресмята Иван.

Според него гърците привличат с отношение и обслужване. Клиентите получават за старт безплатна вода, препечен хляб с разядка, изпращат ги с плодове и сладкиши.

„Собственикът работи наравно с мен, постоянно обикаля масите, пита дали всичко е наред. Не са някакви надути баровци. Седи с мен на масата, след смяна оставаме да пийнем по едно, да обсъдим“, разкрива българинът.

Един сервитьор си тръгва с минимум 75 евро изкарани за деня. Повече от доволно. „Работя по 10-12 часа, няма ги извращенията от България с по 14 часа работен ден. Ако закъснея вечерта, задължително ме компенсират. Бил съм няколко години сервитьор и по Черноморието, някак си друго е отношението и към нас, и към туристите. Нас гледат да ни експлоатират здраво за малки пари, макар че съм имал и свестни началници. На клиентите пък им дерат кожите“, разсъждава за кусурите на българските курорти Иван.

В Ханиоти спазват мерки заради коронавируса - следи се за разстояния, персоналът е с маски или шлемове. Плажът се чисти редовно. „Шезлонгите и без това са подредени така, че да има разстояния. Няма да се лъжем - не може да спреш някой да мине до теб. Но проверки има. Преди два дни здравните власти минаха през ресторанта ни“, обяснява Иван.

„Отношението и прясната храна са всичко. Затова клиентите винаги се връщат, ако ги спечелиш. Обикновено идват на море в Гърция, пробват едно, второ, трето заведение. И си избират. Там е майсторлъкът да ги привлечеш. И ядат при теб цялата почивка. Ето снощи имахме компании, които днес вече обядваха при нас“,  хвали се Иван. 

„Плажовете тук са безплатни, ако консумираш нещо. Има и огромни свободни зони, в които никой не те закача. А и като чета за цените в България, вече не знам кое е скъпото. И да платиш малко повече в Гърция, качеството си заслужава. Затова българите се връщат“, завършва сервитьорът. 

Българката Мая е женена в Гърция, от години върти магазин за плажни облекла в Ретимно, Крит. „Сега вероятно ще го затворя, защото половината сезон си мина, а наемите не спряха и през пандемията“, разказа дамата пред „Марица“.

„В Ретимно държат цени, но аз съм почитател на Ханя и околните плажове. Разкошни са. Дотам има и евтини полети от София. Проверих за един уикенд в стария град на Ханя за мен и детето. Нощувка в много хубав хотел, италиански стил, излиза 50 евро. Цените в Ханя са надолу, хората там имат акъл. Четох, че дискутират само как да се процедира със закуската. Единият вариант е да ти сервират таблата направо на терасата“, разказа Мая. 

„Причината е, че Крит разчита почти изцяло на чартъри, а до 1 юли са изцяло спрени. Ще има отлив на туристи, гаранция. Затова ще си изкарате и по-хубаво, и по-спокойно, и по-евтино“, препоръча Мая.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
4 коментара
Хампарцуцата от Бълбукбанк

Хампарцуцата от Бълбукбанк

17.06.2020 | 12:36

Добре де, голяма малоумщина, 5 човека платили 100 евро и се наяли предоволно, че и узо пили, сега да видим малко математика по цените изнесени от нашия юнак: - калмарите - 9 евро порцията - Октоподът върви за 12 - скаридите за 16 - гаврос ​- 9. - 400 грама лаврак или ципура с гарнитура е 12 евро“ - Узото върви 7 евро за 200 милилитра, което е по-евтино от България. - Бирата е 3,5 евро наливната. Демек предоволното хранене включва по едно УЗО на човек и по еднапорция риба или скариди, или октопод и по една биричка накрая! Еваларка, предоволно хапване е станало, тоя Иван

Отговори
4 0
Всеки

Всеки

17.06.2020 | 13:58

Който е бил в Гърция знае че с една порция ще се нахрани и ИЗОБЩО няма място за сравнение с БГ. първо, качеството е несравнимо и второ порциите са двойно по големи, спрямо тук огромни, за пример един човек може спокойно само с една гръцка салата да се нахрани само тя е 500гр плюс 100гр сирене. А за тези които не знаят, за гърците е нормално всеки да си взима от чинията на другия и по принцип всеки поръчва различно, получава се нещо като шведска маса. Така че в случай почти съм сигурен че не са си изяли всичко.

Отговори
3 0
Хампарцуцата от Бълбукбанк

Хампарцуцата от Бълбукбанк

17.06.2020 | 14:55

тука не говорим за гръцка салата бе момко, а говорим за морски дарове, ще се наядеш ли предоволно с една порция скариди или калмари? Едно кило ли ти дават за тия пари, айде стига

Отговори
1 2
Маляк

Маляк

17.06.2020 | 12:24

Не, че нещо, ама гърците това лято ще усетят що е то Криза. Зимата ще е голям зор.

Отговори
0 2

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?