Следвайте ни

Цените хвърчат като невидели: Разграбиха лаптопите за ученици и работници в Пловдив

Търговци: Такова търсене никога не е имало

viber icon

Коронакризата опразни магазините за нови и втора употреба лаптопи в Пловдив и региона, показа проверка на „Марица“. В момента в ролята на търсещи са родители на ученици, учебни заведения, както и работодатели, които прехвърлят работния процес в home office такъв. Резултатът е един – всички лаптопи, които се предлагат и все пак са годни за нужната дейност, са на цена от минимум 950-1000 лв. 

„Евтиният вариант“, който е най-предпочитан при търсене, вече е в историята. След кратко търсене и сблъскване с високите цени, купувачите обръщат поглед към магазините за втора ръка техника и към заложните къщи, но и там ситуацията е идентична – лаптопи няма. 

Пред „Марица“ търговци споделиха, че постоянно валят поръчки за лаптопи, но наличностите са изчерпани. „Най-ниската цена в момента при нас е 950 лв. По-евтините лаптопи отдавна свършиха, а когато дадем заявка, се чака дълго. Истината е, че има остър дефицит. Още в началото на годината, когато започна всичко с коронавируса, в страните производители производството намаля  драстично. При нас това се усети чак сега. Същата беше ситуацията с маските в началото, с дезинфектантите...Смятам, че пазарът на лаптопи ще се стабилизира през февруари-март. Търсене има по целия свят. И наличните количества отиват за големи страни. България е на последно място в списъка и лаптопи ще пристгнат тук когато е задоволен останалия пазар“, коментира  един от тях. 

Друг от търговците сподели, че на няколко пъти е правил големи поръчки за лаптопи, но дострибуторът отлага доставката три пъти за по-късна дата. Така клиент, който е поръчал, може да си почака 3-4 месеца, за да се сдобие с желания продукт. 

„Поръчват ми по 10, по 20 лаптопа. Всичко каквото имахме в наличност, просто се изпари за дни. Ново зареждане обаче скоро няма да има. Цените се вдигнаха, в момента разполагаме само с лаптопи над 1000 лв.,но към такива няма наплив“, разказа трети, който се занимава с търговия на техника от десетилетие. 

Справка в сайтовете на големите онлайн магазини за техника показа, че цените на лаптопите и компютърните конфигурации са направили рязък скок нагоре. Лаптоп със средни параметри, с който спокойно човек може да изпълнява елементарни операции, вече е 1200 лв. Същият, но преди 3 месеца, се е продавал за 790 лв. 

Принципът „Търсенето определя цената“ определено в Пловдив работи на 100 %, а търсенето продължава да е голямо. 

Търговци коментираха още, че идват и коледните празници, когато по принцип търсенето на техника, включително лаптопи, е голямо. 

„Сега няма да може да покрием и поръчките, които най-общо казано, са в категория „подаръци“. Не знам как ще се справим“, вайкаше се търговец пред една от изпразнените витрини за лаптопи и телефони в магазина му. 

 

Тони Михайлов

Тони Михайлов

Репортер

Тони Михайлов е завършил магистратура „Журналистика, реклама, PR“ в ПУ „Паисий Хилендарски“. Бил е репортер и водещ на дневни блокове в Информационна агенция и радиоверига "Фокус".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Овчаря

Овчаря

30.11.2020 | 16:53

Пак статия за овцете. Като че ли няма хиляди онлайн магазина в Европа. за три до пет дни пристигат стоките и цените са много по добри от местните

Отговори
5 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?