Следвайте ни

Борсов коментар: Ваксините подкрепиха пазарите, броят на заразените ги потисна

viber icon

Автор Васил Атанасов,

инвестиционен консултант при Управляващо дружество Юг Маркет Фонд Мениджмънт АД

Фондовите пазари станаха изключително чувствителни на новини. Положителните движения бяха водени от новините за откритата ваксина за КОВИД-19 и очакваните нови стимули, а от друга страна, големият брой новозаразени подхранваше движенията надолу. Гуверньорът на Европейската централна банка Кристин Лагард обеща пакет от мощни монетарни стимули през декември и призова правителствата да направят достъпни облекченията “без забавяне”. Говорейки за глобалните икономически перспективи, Лагард заяви, че новините около откриването на ваксина срещу коронавируса са “обнадеждаващи”, но няма причина да се ограничават усилията за подкрепа на икономиката, тъй като масовите ваксинации ще отнемат време. 

Успоредно с това данните, които излизат за финансовото състояние на част от компаниите, започват да създават сериозни притеснения. Акциите на Thyssenkrupp паднаха с 6,6%, след като германският стоманен гигант заяви, че ще

трябва да съкрати още 5000 работни места  

с увеличаване на нетната оперативна загуба през третото тримесечие. Акциите Norwegian Air (OL: NORR) спаднаха с 15%, след като компанията поиска от ирландски съд да наблюдава преструктурирането на огромния си дълг, опитвайки се да  предотврати фалита. Анализ на Bloomberg относно финансовите данни на три хиляди от най-големите публично търгувани дружества в САЩ обяви, че близо 200 корпорации са се присъединили към така наречените Зомби компании (компании, чиито разходи за лихви надвишават годишните им печалби) след удара на пандемията. Като цяло

зомби компаниите представляват близо 20% от тези дружества.

Те са натрупали задължения в размер на  почти 1,36 трилиона долара. От друга страна, акциите на Tesla реализираха нови върхове след очакваното влизане на компанията в индекса S&P 500 от декември 2020 г. За кратко акциите на компанията се търгуваха на ниво от 508,61 долара за акция, преди да затворят на по-ниското равнище от 499,27 долара. 

Новият управител на Турската централна банка Наджи Агбал отговори на пазарните очаквания и повиши лихвения процент с 475 базисни пункта до 15% от 10,25%. Според изявление на централната банка на Турция Комитетът по паричната политика на страната е решил да приложи прозрачно и силно парично затягане, за да елиминира рисковете относно перспективите за инфлацията, инфлационните очаквания и да възстанови процеса на дефлация. 

Основните индекси на БФБ бяха с леки движения надолу

без наличието на конкретни новини, които да определят тази посока. Пазарът пренебрегва факта, че сред най-търгуваните публични дружества, включени в основните индекси, няма такива, които да съкращават персонал над 10% или да обявяват фалит, каквито случаи имаше  на другите по-развити пазари. През седмицата Адванс Терафонд АДСИЦ обяви спад в нетната печалба с 16% до 2,8 млн. лв. Компанията притежава 225 079 дка земеделска земя и градската земя е в размер на 122 дка.

Към края на септември печалбата на „Фонд за недвижими имоти България” АДСИЦ възлиза на 1,092 млн. лв.,  което почти не бележи промяна спрямо същия период на миналата 2019 година. Общите приходи намаляват с 26%, до 1,8 млн. лв., а разходите с 46% на годишна база, до 684 хил. лв. Дружеството сключи договор за инвестиционен банков кредит с „Юробанк България“ АД в максимален размер до 41 млн. лв., предназначен за финансиране на изграждането на офис сграда в София Тех.

*Авторът е сертифициран инвестиционен консултант. Представеният анализ е единствено с информативна и дискусионна цел и не представлява инвестиционен съвет и/или препоръка. Както авторът, така и негови клиенти е възможно да притежават един и/или повече от коментираните финансови активи.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Знаете ли коя е ОСНОВНАТА причина за заболяванията, свързани с тютюнопушенето?