Следвайте ни

Борсов коментар: Три рокади в състава на дружествата, формиращи SOFIX

Сирма груп Холдинг АД, Еврохолд България АД и Трейс груп Холд АД влязоха в състава на основния индекс на БФБ

viber icon

БОРИСЛАВ ДИМИТРОВ, Брокер на ценни книжа, Инвестиционен посредник Юг Маркет АД

В седмица без особени движения и оборот Съветът на директорите на “Българска фондова борса“ АД обяви извършването на важна промяна в състава на основния индекс на БФБ - SOFIX, състоящ се от 15 включени в него емитенти. Въз основа на методологията за изчисляване на SOFIX от състава му се извадиха три емисии - Индустриален Холдинг България АД, М+С Хидравлик АД и Албена АД. Съответно се добавиха нови три: Сирма груп Холдинг АД, Еврохолд България АД и Трейс груп Холд АД.

Промените не са изненадващи за инвеститорите, тъй като част от горепосочените емисии често разменят местата си като влизащи или напускащи индекса. Тези промени съгласно Методологията се извършват на всеки 6 месеца като т.нар. ребалансиране се случва през третата седмица на месеците март и септември. Всички дружества, отговарящи на условията, се класират по редица критерии като брой акционери (над 750), пазарна капитализация на фрий флоута по-голяма от 10 млн. лв. и други. Крайната селекция (ранкиране, избор на 15-те компонента на индекса) зависи от 4 критерия, имащи равно тегло и  участващи с еднаква тежест.

Тези критерии са:

Брой сделки през последните 6 месец

Фрий флоут пазарна капитализация

Медиана на седмичен оборот през последните 6 месеца

- Средноаритметична стойност на спреда между цените купуваи продава

Първите 15 емисии по общ ранкинг във възходящ ред стават компоненти на SOFIX. Промяната на базата за изчисление обикновено се следи от единствения в България борсово търгуван фонд, който следва представянето на индекса SOFIX - EXPAT Bulgaria SOFIX UCITS ETF. Фондът инвестира в акции от компаниите в индекса, като при промяна в базата фондът купува новите емисии, влизащи в състава му, и се освобождава от излизащите емисии, продавайки ги на пазара. Това действие обикновено води до увеличение на цените на влизащите компании (фондът купува значителни по обеми партиди от акции), съответно до намаление цените на излизащите емисии. Дали обаче поради тази причина за периода 01 април 2020 - 09 септември 2020 цената на акциите на Сирма груп Холдинг АД се е повишила съответно от 0,39 лв. на 0,70 лв., или с впечатляващ ръст от 79%, тази на Еврохолд България АД от 1 лв. на 1,55 лв. (ръст 55%), а тази на Трейс груп Холд АД от 2,50 лв. на 3,70 лв. (ръст 48%)?

Зад тези ръстове, разбира се, има и стабилна подкрепа, породена от фундамента на компаниите, изразен най-силно в отчета на Сирма груп Холдинг АД за първо тримесечие на консолидирана база - печалба от 2,638 млн. лв. спрямо 2,136 млн. лева за първо тримесечие 2019 г. При Трейс груп холд АД  покачването може да се обясни с несъстоялото се търгово предложение на мажоритарния акционер при цена от 3,80 лева.

Еврохолд България АД, от друга страна, се върна в интригата да бъде избран за купувач на активите на ЧЕЗ България. Каквито и да са компонентите на индекса SOFIX обаче, в основата на всяко покачване стои доверието, което на родната борса тотално се е изпарило. Това важи в пълна сила както за българските пенсионни фондове, така и за индивидуалните инвеститори, напускащи родния пазар през последната година. Измерен в числа, спадът на SOFIX последната година подминава 25% (12.09.2019 г. - 578 пункта, 10.09.2020 г. - 430 пункта) при изключително ниско P/E от 3.68.

Авторът е сертифициран брокер на ценни книжа. Представеният анализ е единствено с информативна и дискусионна цел и не представлява инвестиционен съвет и/или препоръка. Както авторът, така и клиенти на посредника е възможно да притежават един и/или повече от коментираните финансови активи.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли предложението на ГЕРБ за Велико народно събрание и промени в конституцията?