Следвайте ни

Борсов коментар: Новата година тръгна с нови рекорди

viber icon

Ивайло Андонов - директор ИЦ Пловдив в инвестиционна компания. Авторът притежава над 20-годишен опит в сферата на инвестициите и капиталовите пазари.

Първата работна  седмица за 2021 г. започна с  възходящи  движения и нови исторически  рекорди на основните  борсови индекси. Въпреки наложените  локдауни и ограничения инвеститорите заложиха за по-бързо възстановяване на световната икономика. Силен импулс за биковете бе и новоизбраният конгрес в САЩ, контролиран изцяло от демократите.

Началото на предходната седмица не започна добре за цените на акциите зад океана. При старта си в понеделник  фондовият пазар в САЩ завърши на червено, нещо, което не се бе случвало от 2016 г. Победата на  демократите в Джорджия  обаче в сряда  се оказа мощен катализатор за масирани покупки на почти всички финансови активи. Очакванията на инвеститорите за това администрацията  на Джо Байдън да  предложи и приеме още по големи финансови стимули

изпратиха индексите на нови исторически върхове.

Дори щурмът на Капитолийския хълм от привържениците на Тръмп не успя да спре възходящото движение на цените. Най-печеливши бяха компаниите от финансовия сектор: Wells Fargo, Bank of America се повишиха съответно с 10,5% и 8%, докато JPMorgan и Citigroup напреднаха с около 7%. Високите цени на петрола вдигнаха  и акциите на енергийните производители. През предходната седмицата измерителят на сините чипове Dow Jones Industrial Average и широкият  S&P 500 за  първи път от създаването си приключиха сесията съответно над 31 000 пункта и 3800 пункта.  Nasdaq също за първи път в историята си премина границата от 13 000 пункта в края на търговията в четвъртък. Технологичният сектор, който бе най-печеливш  през изминалата 2020 г., сега се оказа извън полезрението на трейдърите. Очакванията за настоящата година са технологичните гиганти да бъдат подложени на по-големи регулации и корпоративни данъци.

Задаващият се край на пандемията и съответно по-малка нужда от използването на хоум офисите и свързаните с това технологии също помогна за неглижирането на този тип акции.

Изключение направиха дяловете на Tesla

Производителят на електрически автомобили скочи до рекордно високо ниво от 816 щатски долара за брой. Това помогна собственикът и предприемач Илон Мъск да надмине  шефа на Amazon.com Джеф Безос и да стане най-богатият човек в света. Пазарната капитализация на компанията е вече невероятните 775 млрд. щатски долара. Само за миналата 2020 година ръстът е 743 %. 

Европейските пазари бяха също силно повлияни от новините в САЩ и регистрираха с положителни сесии. Успешната сделка за Брекзит успя да повиши индекса в Лондон FTSE100 с над 6% на седмична база.

Петролът се повиши до най-високите си нива от февруари

Намаляване на запасите от лек суров петрол в САЩ и новината, че Саудитска Арабия обещава да ограничи производството си с нови 1 млн. барела дневно, бяха в основата на силния ръст. WTI нарасна до 51.63 USD, докато Brent напредна до нива от  54.50 USD за барел.

Спот цената на  златото през петте работни сесии се търгуваше в тесни граници на нива 1900-1910 USD за тройунция. Стойността на долара спрямо другите основни валути бе основният фактор, който определяше търговията на спот и фючърсите при златото.

Търговията на Българската фондова борса започна новата година с минимални повишения за всички индекси. Основният измерител SOFIX се повиши с 0,53%, до 449,88 пункта, а по-широкият

BGBX40 достигна 10-месечен връх,

след като прибави 1,18% към стойността си, до 102,49 пункта. Най-печеливши бяха дяловете на ЧЕЗ Разпределение България с ръст от 11%, до 258 лв., Агрия Груп Холдинг, София комерс заложни къщи, Доверие обединен холдинг, с повишения над 6,5%.

Исторически рекордните нива на основните бенчмаркове в САЩ, Азия и Европа, както и необичайно високите коефициенти на водещите компании ще принудят  паричните потоци през 2021 г. постепенно да се пренасочват към развиващите се пазари. Според анализатори този процес ще се наблюдава най-ясно през втората половина на тази година. Надеждите на родните инвеститори са капиталовият ни пазарът с всички предимства и недостатъци отново да попадне на мониторите на чуждите инвеститори.

 

Материалът е с информационен характер и  не трябва да се разглежда като предложение за покупки или продажби на финансови инструменти. Както авторът, така и клиенти на компанията, в която работи, е възможно да притежават един и/или повече от коментираните ценни книжа.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?